Gazdaság

2007.12.10. 03:29

Energiára alapoznak

Bagod (hp) - Az utóbbi években egyre többet hallani róla, és uniós célkitűzés is a megújuló energia növekvő arányú felhasználása. Forrásai közé tartoznak az energianövények is. A ben-nük rejlő piaci lehetőségekre a Bagodi Mezőgép Kft.-ben is felfigyeltek.

Hajdu Péter

Az energianövények piaci lehetőségei most is korlátlanok, hiszen az erőművek bármennyit megvennének. Az ágazat pedig még nincs megfelelően gépesítve. A bagodi gépgyártók idén belevágtak, és elkészítették az első dugványozó berendezésüket, speciálisan energiafűzre.

- Nálunk minden évben két-három új gépfejlesztés történik, ellenkező esetben csak stagnálna a piacunk - mondja Héder Miklós ügyvezető, és ezt a fejlesztési kényszert a cég profiljával, nagyságrendjével hozza összefüggésbe: - A mezőgazdasági gépgyártásban két fő kategória van. Az egyikben a 200 lóerő feletti nagygépekhez gyártanak berendezéseket, annak a nagyságrendnek mi nem tudunk megfelelni. A kisvállalkozások közé tartozunk, ahol kis szériákat lehet értékesíteni, de sokféle berendezést kell biztosítani a piaci igények szerint.

A 40 fővel dolgozó mezőgép a maga nemében már csak az egyetlen a megyében, és bizonyos specializálódás végbement náluk. Az árbevételük mintegy fele az erdészeti gépek gyártásából származik. De folyamatosan figyelik a mezőgazdaság trendjeit, az ügyvezető például pontosan tudja, hogy idén már támogatást lehet igénybe venni energianövények (energiafűz, energianyár, energiafű) telepítésére. Ezen a területen az energianövények egyik hazai integrátorával, a Kreátor 2005 Kft.-vel működnek együtt.

- A fejlesztésbe egyébként nem hazai igény alapján vágtunk bele. Egy ukrajnai magyar mezőgazdasági vállalkozó keresett meg bennünket, hogy energiafűzt telepít, ahhoz kér berendezést. Megcsináltuk, 8 gépet el is vitt, és 800 hektáron telepített. Közel 8 millió dugványt ültettek, és nem volt panasz a gépre. Jövőre pedig meg akarja ötszörözni az ültetvényt - mondta az ügyvezető, hozzátéve, kisebb mennyiséget már itthon is megvettek azóta.

A berendezésen a kis cég egész gárdája dolgozott, lényege, hogy vontatóhoz kapcsolják, és a megfelelő méretűre darabolt fűzvesszőket a beállított sor- és tőtávolságra eldugványozza. Érdeklődésünkre elmondta még, talán az idei évben lesz az eddigi legjobb árbevételük, ami megközelíti a 300 millió forintot. Az új gép persze csak néhány százalékkal részesedik ebből. A bevétel egy elnyert pályázattal kiegészítve ad módot a fontosabb technológiai fejlesztéseikre. A következő három évben új gépeket vásárolnak majd, és beveztik az ISO-minőségbiztosítási rendszert. Továbbá hozzálátnak az energianövények gondozását, betakarítását végző gépek fejlesztésének.

Ezek is érdekelhetik