Eszteregnye

2016.08.22. 13:22

Feledésbe merült erődítmény - Jobb sorsra, a túrázók nagyobb figyelmére méltó a Kerekvár és környéke

Obornak – A Kék Virág Túracsapat anyagi támogatásával a csapat vezetője, Lőrincz Sándor nemrég felújította az Eszteregnye és Obornak között, az erdőben meghúzódó Kerekvárhoz vezető turistajelzést.

Horváth-Balogh Attila

– Láthatóan jó régen nem járt arra senki, a várárok körüli ösvényt felverte a növényzet, a Kerekvárhoz vezető erdészeti út pedig derékig gazos – ez utóbbira vonatkozóan ígéretet kaptam az erdő kezelőjétől, hogy a vadászati szezon kezdetéig lekaszálják a gaztengert – hallottuk Lőrincz Sándortól. – Sajnos azonban, a nyiladékot is benőtte a gaz, ahol le lehetne menni a völgyben haladó kék sávjelzéshez. A vár környéke lehangoló, tele van kidőlt fákkal és letört ágakkal. A már említett nyiladék és a völgyi út felújítása még várat magára, de az Eszteregnye felőli oldalról már jól megközelíthető a terület, ahol Geocaching láda is van elhelyezve, amit viszonylag sokan megkeresnek, azonban mindenki panaszkodik a jelzetlen utakra. Ezt a problémát most megoldottam, az útvonal két végpontján kihelyeztem a már megszokott formátumú útirányjelző táblákat. A völgybeli út felfestését későbbre halasztottam, ide néhány jelzéstartó oszlopot is le kell majd rakni. Azt gondolom azonban, némi segítséggel, pár lelkes önkéntessel ez is elkészül hamar, nem feltétlenül kell pályázatokra várni.

Fotó: Kék Virág Túracsapat

A Kerek vár Obornaki Mikus erőssége volt, akit IV. (Kun) László a gonosztettei miatt halálra ítélt és birtokaitól megfosztott. Az Eszteregnye határában, egy dombvégződésen álló Kerekvár egykori fa lakótornyának helyét árok övezi, valamint két külső sánc választja le a dombhát többi részétől. Az erődítmény hazánk 12.-13. századi kisvárai közé tartozik, melyek a környék földesurának lakóhelyeként is működtek.

 

 

 

Lőrincz Sándor utoljára 3 éve járt nagyobb csapattal a Kerekvárnál. A túravezető szerint jó lenne, ha minél többen felfedeznék ezt a szép helyet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!