Életmód

2016.08.12. 08:55

Válaszol az "új réteg", avagy mit és miért tetováltatnak a fiatal lányok?

Nemrég megjelent cikkünkben Elefánt István és Horváth Attila tetoválók mutatták be nekünk, hogy mi a mai trend a tetoválások világában.

Mikó-Baráth György

Mind a ketten megegyeztek abban, hogy hivatásuk felvirágzásához nagymértékben hozzájárult egy új, tetoválásra fogékony réteg megjelenése, ez pedig a fiatal, 18-25 év körüli lányoké.

Így hát három, a kritériumnak megfelelő hölgy riportalanyt kerestünk fel, Szép Esztert, Jósvai Enikőt és Fehér Edinát, hogy megtudjuk, mi volt a fő indíttatásuk, mikor elkészítették első „tetkójukat”. Ebben a korban még kardinális kérdés, hogy mit szóltak a szülők az ötlethez, hogy lányuk testét örökre egy minta fogja díszíteni?

Erre Szép Eszter a következőképpen emlékszik. „Már évek óta terveztem, hogy egyszer rajtam is lesz egy gyönyörű alkotás, ami részben engem is szimbolizál. Összegyűjtöttem a zsebpénzem, és megvalósítottam az egyik kis álmomat. Szüleim nem igazan rajongtak érte. Többször is elhangzottak azok a mondatok, hogy „Örök életedre ott fog maradni", „A későbbiekben megbánod". De tudom, hogy sosem fogom megbánni, hiszen egy álmom vált valóra.”

Jósvai Enikő esete jól példázza azt, hogy van, akinek már ilyen fiatalon is hatalmas jelentőséggel bír a tetoválása. „Mindig is vonzott ez a téma. Mindenképp szerettem volna, hogy fontos jelentése legyen annak, amit magamra varratok, hogy még véletlenül se bánjam meg. Aztán 14 évesen elveszítettem az apukámat, és akkor tudtam, hogy vele kapcsolatosan fogom megcsináltatni az első tetoválásom, hogy legalább valahogyan velem legyen továbbra is A család persze támogatott, mert tudták, hogy ez nekem fontos. Egészen a 19. szülinapomig csak tervezgettem, aztán rá egy hétre kaptam is időpontot és meg is valósítottam. Akkor készültek el a bal alkaromon található minták. Egy angol idézet, ami annyit jelent, hogy "A csillagok sem ragyoghatnak sötétség nélkül.", s egy korona ami a vele való kapcsolatomat szimbolizálja, egy szívecske és az a bizonyos dátum, amikor eltávozott. Úgyhogy kapásból 4 pici tetoválással indítottam.”

Azonban nem minden döntés ilyen átgondolt a hölgyeknél, mint Enikőé, bár ma már Fehér Edina is „jó szívvel és szemmel” tud visszatekinteni egykori, nem túl sikeres döntésére.

„Már egész kicsi koromban tudtam, hogy lesznek tetoválásaim, mert mindig is tetszettek, így hát nem volt kérdés, hogy egy bizonyos életkor elérése után "átesek" az első alkalmon. Jelenleg két tetoválásom van, egy a jobb bokámon, egy pedig a jobb kulcscsontom alatt, ami egy előző minta takarása. Az első minta az akkori barátommal egy közös tetoválás volt, a második pedig egy hónappal később került fel. Szakítást követően elhatároztam, hogy eltüntetem az első mintát, ami a rossz múltat idézi, és be kell vallanom, nem úgy nézett ki, ahogy kellett volna, nem volt túl esztétikus látvány A takarás olyan profi munka lett, hogy mikor a kész mintát magamon láttam, el is pityeredtem. A szüleim nem szólnak bele, csak a véleményüket mondjak el egy-egy következő tervről.”

A két zalaegerszegi tetováló a divatos mintáknál a vízfestékstílust és a geometrikus ábrázolást, valamint a rózsa sokrétű felhasználását is kiemelte. Utóbbi kettő szinte hibátlanul beigazolódott a megkérdezett lányoknál.

„Egy évvel ezelőtt találtam rá interneten egy amerikai tetoválóra, akinek gyönyörű munkai vannak. Ő ezen a téren forog, mandala- rózsa-drágakő különböző, s ezek kombinációit készíti el. Hatalmas ihletet adott. A rózsa többek között a szerelmet, a nőiességet, az életet és a vágyakat szimbolizálja, míg a drágakő a szilárdságot, a törhetetlenséget. A mandala minta a kesekuszasága miatt értelmezhető egyszerűen. Gyönyörű kidolgozása, csipkével, pontozott árnyékolással egyszerűen lélegzetelállító. Az én tetoválásom közösen terveztük és egy teljesen egyedi tetoválás jött létre. Annyiban biztos vagyok, hogy ezzel a tetoválással soha sem fogok szembetalálkozni az utcán."

Eszti gondolatát Enikő folytatta, aki arra az örök igazságra is rávilágított, hogy tetoválásból egy sosem elég. „Ha már egyszer elkezdi az ember, nem akarja abbahagyni, rá nagyjából másfél hónapra megcsináltattam a következőt, ami pedig a jobb alkaromon van. A rózsa az egy elég nőies szimbólum szerintem, az öt elágazó nyíl pedig azért, mert öten vagyunk testvérek.”

A rózsa minta sikerét az is igazolja, hogy mindhárom riportalanyunknál, így Edina egyik tetoválásában is jelen van. „Konkrét jelentése egyik tetoválásomnak sincs, a bokámon levő tollak szimplán nagyon tetszettek, és tetszenek a mai napig, a kulcscsontomnál elhelyezkedő rózsa egy kis csipke mintával pedig számomra egy vagány, mégis csajos tetkó, ami a személyiségemhez passzol.”

Ha már ilyen fiatalon egy örök döntést hoztak a lányok, végül arról érdeklődtünk, nem félnek-e, hogy valamikor hátrányt jelenthet ez egy állásinterjún. Eszti szerint ez ma már teljesen megszokottá vált, így nem fél ettől az eshetőségtől. Enikő szerint ennek nem lenne szabad, hogy bárhol is hátrányt jelentsen, ugyanakkor „tisztában vagyok azzal, hogy sokan nem így gondolják, ezért belekalkuláltam, hogy olyan helyre nem is mennék, ahol biztosan tudom, hogy nem nézik jó szemmel.”

Edina gondolata is megegyezett az előtte szólókkal. „Sehol sem tapasztaltam megkülönböztetést a tetkók miatt, sőt, sok helyen még dicsértek is, és érdeklődtek a tetoválóról, aki készítette. Én nem is szívesen dolgoznék egy olyan helyen, ahol mar az állásinterjún éreztetik velem, hogy emiatt „szívni” fogok, ha engem vesznek fel. Úgy veszem észre, hogy az emberek egyre nyitottabbak ezen a téren, talán nem botránkoznak meg annyira egy-egy feltűnőbb mintán, mint például 15-20-evvel ezelőtt.”

Címkék#tetoválás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!