Hírek

2016.07.27. 08:06

A lányok jobban bírják a fájdalmat - Tetoválók a mai tetoválási divatról, nem csak tetováltaknak

Zalaegerszeg - Valakinek tetszik, vagy éppen lenézi, valaki vonzónak találja, van, aki látni sem akarja, de az biztos, hogy 2016-ban már mindenkinek van véleménye a tetoválásról.

Mikó-Baráth György

Nem egyszerű történelmi kitekintést írni a „tetkók” születésével kapcsolatban, hiszen nincs  egységes álláspont. Az biztos, hogy múltja alapján rászolgált arra, hogy a tetoválást inkább művészetnek, semmint futó hóbortnak definiáljuk. Hiszen kutatók már ókori egyiptomi, mezopotámiai leleteken is találtak tetoválásra utaló nyomokat. De az ókori római feljegyzések asszír és skót tetoválásokat is említenek. Későbbi korokban elterjedt Japánban, valamint az óceániai népeknél is. Külön érdekesség, hogy a világ egyik, ha nem a leghíresebb múmiája, a kb. 5300 éves Ötzi is viselt több tetoválást. De térjünk vissza napjainkra, s Zalaegerszegre. Divatos ma tetováltatni, s ha igen mit? Két, a zalai megyeszékhelyen dolgozó tetoválóművészt kerestünk fel kérdéseinkkel. 20-25 évvel ezelőtt nagyon erősen beégett a köztudatba, hogy aki tetoválást visel, az börtönviselt, bűnöző, de minimum az a típus, akit jobb elkerülni. Kíváncsiak voltunk, hogy fennmaradt-e még ez a sztereotípia, s mennyire sikk ma „varratni”. Mindkét riportalanyunk, Elefánt István és Horváth Attila is egyetértett abban, hogy 3-4 éve abszolút reneszánszát éli a tetoválás. Ugyanakkor a magyarországi megítélésében Istvánnak nem volt ennyire pozitív véleménye.

- Sajnos még mindig elég negatív pont bizonyos foglalkozásoknál. Ezért is kérik sokan olyan helyekre, ahol nem látszik. A vendéglátásban a tulajok jelentős része az idősebb generáció közül kerül ki, és ők nem nézik ezt jó szemmel. Holott szerintem nagyon jól állhat egy pincérnek vagy szakácsnak, ha például az egész karja tele van tetoválva. De sajnos tudom, hogy az elit magyar éttermekben nem elfogadott a tetoválás. Külföldön sokkal inkább. Magyarországon még él, hogy a börtönviselteknek van tetoválásuk. Attila kicsit árnyaltabban fogalmazott. - Régen a tetoválás összekapcsolódott a gengsztermúlttal. De ma már egyre inkább viszonyulnak az emberek a tetováláshoz úgy, mint művészethez, s nem úgy, mint egy billoghoz!Ahhoz, hogy a tetoválás le tudja győzni negatív megítélését, nyilván az  járulhat hozzá, ha minél többen áldoznak eme művészet oltárán. Így érdekes lehet, hogy melyik az a korosztály, akinek köszönhetően legszebb napjait éli a tetoválás művészete.

- Új réteg a fiatal lányoké. Kis apróságokkal kezdik, aztán később merészebbeket, nagyobbakat is bevállalnak. Mondhatnánk István szavaira, hogy „fiatalság, bolondság”, de mindkét művész hozzátette, hogy az idősebb generáció is szerepel vendégeik között.

- Van egy-két kiugró eset, 50 év feletti úriember. Ők nagyrészt a 20-25 évvel ezelőtti katonaság alatt készült tetoválásukat akarják „eltüntetni”, ami nem egy egyszerű dolog. Sokan azt hiszik, hogy csak el kell takarni, de ez nagyon lutri, komoly felkészülést igényel!Attilának éppen a riportunk előtti nap volt egy idősebb vendége.

- Egyre többen vannak már az idősebb korosztályból is, akik tetováltatnak. Pont a minap volt egy 67 éves bácsi a vendégem.S, hogy mik ma a legdivatosabb minták?

- Ez nem változik évente, de mostanában bejött a vízfesték stílus (tehát sok színt „kevernek” össze) és a geometrikus. Utóbbi a legfrissebb. Kis háromszögek, körök vegyesen, akár kombinálva állatokkal. Persze a színestől még mindig kicsit tartanak az emberek. Régen a színes hamar kikopott, és sok esetben nem volt szép. De ma már jó minőségű festékek vannak, így megtartja színét a tetoválás. Aki ért hozzá, csodákat hozhat ki ebből a vízfesték stílusból.Attila is kiemelte a vízfesték stílust, s szinte időrendi sorrendet vázolt nekünk az elmúlt 10 évről.- Pályám kezdetén a nonfiguratív dolgok voltak divatban, aztán jöttek a képi formák, festményszerű ábrázolások. Az ornamentikától elkezdve a portrékig volt minden vegyesen. Aztán jöttek az írásos dolgok, feliratok. Mostanában a mandala jellegű tetoválás a divat és a már említett watercolor. A legfrissebb pedig a blackwork. Ez a stílus azt jeleni, hogy teljes kar, vagy láb feketére van festve, s mintákkal tarkítva.Végül pedig egy jó tanácsot Istvántól, s örök tanulságot Attilától tolmácsolunk azoknak, akiknek megjött a kedvük, hogy valamit testükre varrassanak.

Először a tanács:- Nem igazán érdemes tetováltatni nyáron a strandolás és a nap miatt! Vannak, akik bevállalják, de általában én is le szoktam beszélni őket róla. Ha egy apróságról van szó, az esetleg belefér, mert pár nap alatt begyógyul, de komolyabb, satírozott munkáknak kell pár hét. Hamar begyulladhat, és akkor akár hónapokig is kezelni kell, sőt a tetoválás is tönkremehet!

S végül Attila tanulságával kicsit letörjük a férfiak egóját, s a hezitáló nőket bátorítjuk:- Ha furcsa, ha nem, a nők, lányok jobban bírják! Szinte mind azt mondják, ha elkészült a munka, hogy nem is fájt nekik különösebben. Talán Isten adta tehetség, hogy ők jobban el tudják viselni a fájdalmat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!