Életmód

2017.07.10. 10:00

Drogok és alkohol: Sok fiatal nem fogja vissza magát nyáron

A nyári fesztiválok mindennapos velejárója az alkohol és a különböző drogok. A vakációzó fiatalok különösen nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen sokan nem képesek mértéket tartani.

Dr. Szemelyácz János addiktológus véleménye szerint az a legnagyobb baj, hogy a fiatalok a legtöbb esetben azt hiszik, hogy korlátok nélkül lehet alkoholt fogyasztani. Kezdetben, az izgalmi fázisban mindenki jól érzi magát, tehát fogyaszt tovább, ezután kezdődik el szépen, lassan a mérgező hatás. Legtöbb esetben elalszik az alany, esetenként ébreszthetetlenné is válhat, légzéselégtelenség is kialakulhat.

Az addiktológus szerint az is gond, hogy a szülők általában úgy gondolják, hogyha a gyerek csak iszik, az rendben van. Nagyon nagy szerepe van a történésekben annak, hogy otthon felvilágosítják-e kellően a fiatalokat. Azt tanácsolja, mindenki üljön le a gyermekével otthon és rágjanak át minden fontos részletet. Beszéljék meg velük, hogy vész esetén mit tudnak tenni, mire figyeljenek oda és az is fontos, hogy legyen valaki, akit mindig fel tudnak hívni.

Az alkohol után a legtöbb problémát a dizájnerdrogok okozzák. Ezeket azért szeretik a fiatalok, mert többnyire legálisak és olcsók.

A cikk egészét a bama.hu-n megtekintheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!