28 esztendeje hunyt el

2024.04.30. 08:30

Virrasztás a városi könyvtárban Keresztury Dezső halálának évfordulóján

A kulturális intézményekkel egyetértésben a városi önkormányzat Keresztury-emlékévnek nyilvánította 2024-et, így emlékeztetve arra, hogy itt született 120 évvel ezelőtt Keresztury Dezső Széchenyi-díjas tudós, irodalomtörténész, író, költő, közéleti személyiség, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Arany Horváth Zsuzsa

Emlékezők, előadók: Flaisz Gergő, Kiss Gábor, Szemes Béla, Tóth Renáta, Balaicz Zoltán, dr. Gyimesi Endre, Szeglet Lajosné Agárdy Gábor színművész Kereszturyt ábrázoló festménye mellett

Fotó: Pezzetta Umberto

A rendezvények sorába illeszkedett a hétfőn este a József Attila Városi Tagkönyvtárban tartott virrasztás, amely Keresztury Dezső 28 évvel ezelőtti  halálának napjához, április 30-hoz kapcsolódott. Ahogy korábban a 100. és a 110. születési évfordulón, ezúttal is barátok, tisztelők, a zalaegerszegi könyvtáros szakma, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság (MIT) zalai tagjai és a város vezetői idézték fel a neves szülött munkásságát, azon belül is azt, hogy a szülőföldhöz való kötődését mélyen megélő Keresztury Dezső milyen kapcsolatot ápolt Zalaegerszeggel.

 Csaplár-Nagy Franciska, a városi tagkönyvtár igazgatója meggyújtja a gyertyát
Fotó: Pezzetta Umberto

A résztvevőket Kereki Judit köszöntötte a városi könyvtér nevében, majd az intézmény vezetője, Csaplár-Nagy Franciska gyújtotta meg az emlékezés gyertyáját. Ezután Balaicz Zoltán polgármester mutatott rá beszédében arra, hogy mindig lesznek, akik példát adnak a szerény, szolgálatot jelentő kötődésre, a szülőföld szeretetére, amelyet Zalaegerszeg soha nem felejt el. Elmondta, a városi tagkönyvtár hamarosan Pro Urbe elismerést nyer a zalaegerszegi kulturális életben betöltött vezető szerepéért, kiemelkedő tevékenységéért. 
Flaisz Gergő, a Keresztury Dezső nevét viselő városi művelődési központ igazgatója, azután Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója méltatta a város szülöttének életművét. Szemes Béla, a MIT zalai szervezetének elnöke Keresztury Dezső költői életművéről beszélt, Kiss Gábor főkönyvtáros pedig a tudományszervezői, irodalomtörténeti, közéleti tevékenységét foglalta össze.
Németh János Kossuth-díjas keramikus, a Nemzet Művésze, dr. Gyimesi Endre, a városi könyvtár egykori igazgatója, volt polgármester, országgyűlési képviselő, jelenleg a Keresztury Emlékbizottság elnöke és Szeglet Lajosné, a Zrínyi-gimnázium nyugalmazott tanára Kereszturyhoz fűződő személyes emlékeit idézte fel. Mindhárman kiemelték, a hetvenes évektől gyakori vendége volt a városnak és egykori iskolájának, valamint a jánkahegyi valahai családi hegyi hajléknak a tudós irodalmár, aki miniszteri tisztséget is vállalt, amikor a magyar kultúra ügyét előmozdíthatta ezzel. 
Keresztury Dezső verseiből a Zrínyi Miklós Gimnázium és a Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium növendékei szavaltak, végül Kelemen Gyula, az Énekmondó Együttes vezetője énekelt megzenésített Keresztury-verseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában