Virágba borultak

2024.04.30. 10:00

Labdarózsák teljes pompájukban

Bármerre is járunk, a tavaszi cserjék közül most a hófehér virággömböket mutató vonja magára tekintetünk. Egész évben szívesen nézegetem a kerteket, a falusi házak udvarait, különösen tavasszal, ahogy sorra bújnak elő az ébredező növényfajok.

Antal Lívia

A Kertész utcában kaput csinált a járda felett ez az óriás virággömböket nevelő labdarózsa

Fotó: Antal Lívia

Hóvirág, nárcisz, tulipán, s ha már cserjékről van szó, az aranyesőt követően a labdarózsa. Nekem úgy tűnik, hogy idén különösen szépek a levéltetvekre érzékeny labdarózsák, megkímélte őket a fertőzés. Szinte egy kézben el sem férő, hatalmas gömbökben pompáznak, mint a zalaegerszegi Kertész utcát díszítő, a fotón látható, jól elbokrosodott növény. A ház falán talált támaszt óriás viráglabdáinak. A romantikus díszcserje a májusi kertek egyik attrakciója, írják a labdarózsáról. Ehhez képest vármegyeszerte kinyíltak  már április közepén, s azóta is rendületlenül mutatják magukat fehér pompájukban. De vajon mennyire kezelhetjük tényként, hogy előbbre járunk az időjárásban? A minap Pankasz után Őriszentpéteren és Szalafőn át a Vendvidék falvait megközelítve azt tapasztaltuk, hogy ott még halványzöld színben várakoznak a labdarózsák a teljes virágba borulásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában