Életmód

2016.05.06. 14:16

Bikini-alak gyorsan? - Ne várjunk azonnali eredményt, ha fogyni akarunk

Nagykanizsa - Nincs jó hírünk azok számára, akik két hónap alatt szeretnének megszabadulni a téli úszógumiktól, ám a rendszeres és kitartó sportolás meghozza gyümölcsét.

Ziegler Anita

Számos női magazin kecsegtet az ígérettel, hogy ha tavasszal elkezdjük az edzést, akkor még átalakíthatjuk a zsírpárnákat izomzattá. Persze, lehetséges a néhány hónap alatti drasztikus fogyás, ám Tóth Dániel és Tislerics Attila, az egyik kanizsai fitnesz központ személyi edzői szerint ezzel csak ártunk a testünknek.

- Nem mondunk újdonságot azzal, hogy két hónap nem elegendő sem tartós fogyásra, sem pedig szép izomzat kidolgozására_bocsátotta előre Tislerics Attila. - A fogyás mértéke függ a testalkattól, a súlytól, és attól is, hogy sportolt-e előtte a fogyni vágyó, vagy sem. Aki elhatározza, hogy felkeres egy fitnesztermet, tudnia kell, hogy mi a célja, mert motiváció nélkül nem fog sikerülni az életmód-váltás - fűzte tovább, majd hozzátette, amennyiben jelentősen szeretnénk fogyni, izmosodni, nem válhatunk magányos farkassá.

Jankovics Móni (jobbra) és vendégei szpinning órán. Kulcsszó a rendszeresség és a türelem

- A közösség ereje rendkívül hatásos lehet, így aki nehezen veszi rá magát a sportolásra, érdemes csoportban mozognia, ahol lendületben maradhat. Ilyen mozgásforma lehet a spinning. Azért jó, mert ha látja a fogyni vágyó, hogy nincs egyedül a súly-problémájával, akkor könnyebben átlendül a szégyenlősségen.

Ha mégis inkább egyedül vágnánk bele, többféle mozgásforma közül választhatunk.

- A kardió súlyzózással kombinálva, a funkcionális vagy épp a saját testsúlyos edzés mind jó választás, ha az izomzat fejlesztése a cél - mondta el Tislerics Attila, aki többek között TRX edzéseket tart a sportolni vágyóknak. Tóth Dániel már gyerekkorától sportol, személyi edzőként jól ismeri a hozzá fordulók problémáit.

-Vannak időszakok, amikor látványosan többen keresik fel a fitnesztermeket, jellemzően a szilveszter utáni hetekben, illetve tavasszal. Sokan ekkor döbbennek rá, hogy úszógumit növesztettek a tél alatt. Van, aki már évek óta elhanyagolja a testét, mértéktelenül eszik, nem mozog, és egyszer csak elhatározza, hogy változtatni szeretne az életmódján. Ekkor fontos, hogy ne akarjunk egyből 180 fokos fordulatot, mert csalódni fogunk, és kudarcként éljük meg, ha ugyanannyit mutat a mérleg, mint edzés előtt. Például ha egyik napról a másikra megvonjuk magunktól az édességet, biztosan ingerlékenyek leszünk. A hirtelen fogyást a bőr is megsínyli, nincs ideje illeszkedni az izomzathoz, emiatt megereszkedhet - hívta fel rá a figyelmet. Ha nem létezik instant megoldás, akkor milyen utat javasol a személyi edző?

 

- Aki jobb kondíciót szeretne, annak azt tanácsolom, apró lépésekben haladjon, és ne csak a bikini-szezonig, hanem egész évben figyeljen oda magára. A fogyás 70 százalékban az étkezésen, 30 százalékban pedig a mozgáson múlik. Szinte a csapból is ez folyik, de jobb recept nincs: mérsékeljük a cukor és a fehér kenyér fogyasztását, ellenben növeljük a rostos ételek és a zöldségek-gyümölcsök arányát. Soha ne csapjuk be magunkat, a nassolás és az esti csoki evés a mi felelősségünk. Viszont ne ódzkodjunk a táplálék-kiegészítőktől, hiszen ezekkel a készítményekkel pótolhatjuk az ásványi anyagokat. Az életmódváltás hosszú távú befektetés, amelynek a szép alak mellett a tartósan jó közérzet a lesz a hozadéka - fogalmazott Tóth Dániel. A fiúk még hozzátették, edzés után kiegészítésként szaunázással kezdhetjük meg a méregtelenítést, a hideg-meleg vizes váltott zuhanyozással pedig segíthetjük a megdolgoztatott izmok regenerálódását.

 

Címkék#spinning

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!