Életmód

2016.03.21. 14:49

Babaruha anyakézből - Harmath Krisztina gyerekkora óta szívesen köt és horgol

Zalaegerszeg - Ma aligha mondható tipikusnak, hogy egy kismama saját kezűleg kössön, horgoljon ruhákat kisbabájának. Harmath Krisztina mégis ezt teszi.

Magyar Hajnalka

- Gyerekkorom óta kézimunkázom, nagyanyám és anyukám tanított erre - utal Pálhidai Rezsőné és Pálhidai Gabriella családilag „öröklődő” hobbijára a kétgyermekes édesanya, akinek tanult szakmája is rokon terület, hiszen férfiruha-készítő. - Két húgom is ezt az utat járja, a fiatalabbtól például nagyon szép takarót kaptunk ajándékba. Szívesen kézimunkáztunk már kisiskolásként, hiszen ezt láttuk otthon. Előbb kötni, majd horgolni tanultunk meg, s azóta se hagytuk abba.

Krisztina nagyfia, a birkózásban jeleskedő ötödikes Noel nemrégiben kedves macit kapott édesanyjától, a kéthónapos Marcell pedig hasznos és vidám ruhadarabokkal büszkélkedhet jóvoltából. A kicsi egyedi ruhatárában akad hóembersapka és méhecske szett egyaránt, de gyűrögetni, ölelgetni való hálótárs is.

A kéthónapos Marci manósapkában és lábszármelegítőben feszít szülei, Harmath Krisztina és Gregor György  társaságában Fotó: Katona Tibor

- Már az újszülöttek számára is köthetünk kis zsákocskát, amiben magzatpózban helyezzük el őket - mutatja a csápos fejfedővel kiegészített csíkos együttest.

Tudakoljuk, mitől függ, hogy a horgolás, vagy a kötés technikáját vetjük be?

- Attól, hogy mi készül. A horgolás tömörebb, jobb tartású textúrát eredményez, ezért a játékokat, macikat így készítem. A kötés lazább, lágyabb esésű és rugalmasabb, ez alkalmasabb a ruhácskákhoz. Bármit is készítünk azonban, a kicsiknél csak a természetes alapanyagú babafonal jöhet szóba, ami akkor sem okoz gondot, ha a gyerek a szájába veszi, megrágcsálja - halljuk az intelmet.

A mintákhoz az interneten gyűjt ötleteket, melyeket aztán kedve szerint variál, vagy éppen újakat talál ki. Ha ideje engedi, magának is készít ezt-azt, amíg Marcell világrajöttekor kórházban volt, megszületett egy táska is.

Tűkből már egész arzenál gyűlt össze az idők során, hiszen a használt fonal vastagságától függően más méretekre van szükség. A hegyes kompániát gyerekbiztos helyen, a szekrény tetején tárolja. Rutinjának köszönhetően tévénézés közben is biztosan jár a keze.

- Hallottam már nem egyszer, hogy micsoda „mamás” hobbim van... Nem értek egyet, valamit létrehozni életkortól függetlenül jó érzés. Kikapcsol, megnyugtat, s addig sem a nasi után nyúlkál az ember - neveti el magát. - Arról nem is szólva, hogy egészen más olyan ruhát adni a kicsire, amit mi magunk készítünk. És az sem gond, ha kinövi. A húgom májusban születő kisfia számíthat rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!