Életmód

2016.02.22. 09:05

Nem sztárallűr volt Angelina Jolie műtétje - dr. Máhr Károly az örökletes rákszindrómáról

Zalaegerszeg - Kevéssé ismert onkológiai fogalom az örökletes rákszindróma, ami nemrégiben a népszerű színésznő, Angelina Jolie esete miatt került reflektorfénybe.

Magyar Hajnalka

A jelenség azonban szűkebb pátriánkban is figyelmet érdemel, ezért dr. Máhr Károlyt, a Zala Megyei Kórház onkológiájának osztályvezető főorvosát arra kértük, világítsa meg lényegét.

- Örökletes rákszindrómáról akkor beszélünk, ha a beteg a szülőjétől kóros gént örököl - kezdi a szakember. - A jelenség petefészek és emlődaganatban érhető tetten, mindkét esetben ugyanazon gén (BRCA1-2) károsodása felelős érte. E gének felfedezése az orvostudomány igen jelentős érdeme.

A családi anamnézis, vagyis a kórelőzmény áttekintése során az orvosokban mindig fel kell, hogy merüljön a gyanú, nem áll-e fenn az örökletes rákszindróma lehetősége.

- Erről meg kell győződni, ezért ilyen esetekben genetikai vizsgálatra küldjük a betegeket - folytatja dr. Máhr Károly. - Pusztán az a tény ugyanis, hogy valakinek az édesanyja mellrákban szenvedett, még nem teszi egyértelművé, hogy örökletes rákszindrómával állunk szemben. A jelenség nem törvényszerű, de a fokozott kockázat miatt az egész családfát át kell tekinteni, a nagyszülőkre és unokatestvérekre kiterjedően.

Dr. Máhr Károly: - Az, hogy valakinek az édesanyja mellrákban szenvedett, még nem teszi egyértelművé, hogy örökletes rákszindrómával állunk szemben. Fotó: Pezzetta Umberto

Ha a genetikai vizsgálat igazolja a szindrómát, kiemelt figyelmet kell szentelni a leszármazottak egészségének, hiszen ebben az esetben 80 százalékos a valószínűsége, hogy ők is megbetegszenek. A jelenség szerencsére nem túl gyakori, az esetek 5-8 százalékában fordul elő, s kizárólag petefészek és emlődaganatban bizonyított.

- Azért is fontos tisztázni a helyzetet, mert örökletes szindrómában egészen másfajta gyógyszerek alkalmazására van szükség. Ezek a készítmények pillanatnyilag is fejlesztés alatt állnak, biztató eredmények érhetők el velük.

Mint a világsajtóból tudható, Angelina Jolie, akinek szervezetében kimutatták a BRCA1 gén jelenlétét, megelőző jelleggel eltávolíttatta mindkét mellét, majd petefészkét is. Döntése rengeteg vitát váltott ki.

- Pedig ilyen esetben valóban gondolkodni kell a radikális megoldáson, hiszen ezáltal megelőzhető a rákos folyamat kialakulása - reagál dr. Máhr Károly. - Zalában is él több érintett család, amelynek hölgytagjai megtették ezeket a lépéseket az egészségük érdekében. Mi magunk is javasoljuk a nőgyógyászati, illetve plasztikai sebészi beavatkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!