Életmód

2014.12.15. 21:45

Ha megfájdul a nyak - A hideg és az ülő munka is kiválthat ilyen tünetet

Egyre többen fordulnak orvoshoz nyaki merevséggel, nyaki izomfájdalommal. Dr. Szilassy Tekla reumatológussal, mozgásszervi rehabilitációs szakorvossal áttekintettük a lehetséges okokat, s hogy mit lehet tenni.

Szabó Judit

A nyaki fájdalomnak számos oka lehet, ezek között van, hogy beköszöntött a hideg idő. A hideg ingerelheti a bőr receptorait, emiatt az izmok kötöttebbé válnak. Gyakori, hogy a nyakfájdalom felső légúti fertőzések után néhány héttel alakul ki, mondta dr. Szilassy Tekla, hozzátéve, hogy az ülőmunkát végzők körében is sok a nyakfájós.

– Rájuk jellemző, hogy pihenés nélkül, rossz pozícióban ülnek egész nap. Nem erősek a hátizmaik, nem állnak fel a monitor elől, a monitor nem szemben van velük. Ilyen esetben a helytelen tartás következménye a nyakfájdalom. Aki azt veszi észre, hogy a feje előre helyeződött - s ez nagy terhet ró a a nyakra és a hátra - , annak egyértelműen helytelen az ülőtartása. Az a jó, ha a fülünk a vállunk felett van – magyarázta a szakorvos.

Dr. Szilassy Tekla munka közben. Az első lépés a fájdalomcsillapítás, de kenőcsöt és tornagyakorlatokat is javasolt. Fotó: Pezzetta Umberto

Orvoshoz általában akkor fordulnak a betegek, amikor a nyakfájdalmuk erős, vagy elferdült a nyakuk. Ebben a stádiumban az elsődleges feladat a fájdalom enyhítése, mert izomkötöttséget eredményez, az pedig fájdalmat. Ezt az ördögi kört kell megszakítani.

– Az orvos legtöbb esetben fájdalomcsillapítót és izomlazítót ad. Átmenetileg habszivacs gallér viselését is javasolhatjuk. Bizonyítottan jelentős a fájdalomcsillapító szerepe, aki időben felteszi és viseli rövid ideig, hamar helyrejön – jelezte a reumatológus. – Használhatók hideg pakolások, akár jégpakolás, valamint melegítő kenőcsök, amelyekben rendszerint mentol, kámfor és a pirospaprika csípősségét adó kapszaicin található. Ha a kenőccsel bedörzsölik a nyakat, élénkül a vérkeringés, ami elszállítja a fájdalomkeltő anyagokat. Éjszaka célszerű háton aludni, vagy egy hengerpárnát a fej alá tenni, hogy a nyak ne lógjon. Az anatómiai párnák is jók. Tornagyakorlatot is végezhetük, de a teljes fejkörzés nem javasolt, csak elöl, válltól vállig végezzük ezt a gyakorlatot. Jót tesz az is, ha a fülünket az egyik, majd a másik vállhoz közelítjük, de egy nyakfájós embernek ezt is fekve ajánlott végeznie.

Nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, ha a nyakfájdalom elkezd a karok, a fej vagy a hát felé kisugározni. Ez komoly problémákat jelezhet, ki kell vizsgálni az okát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!