Életmód

2014.08.03. 07:50

A gluténtartalmú étel védelmében is szól néhány érv

A gluténmentes diétát eredetileg a lisztérzékenyek számára találták ki. Viszont egyre gyakrabban az egészségesek étrendjében is felbukkan, mint a fogyókúra egyik kedvelt formája.

Benedek Bálint

Sőt a boltok polcain található áruk esetében is egyre gyakrabban találkozunk a gluténmentes felirattal. A dietetikus véleménye szerint azonban nem minden problémáért, így az elhízásért sem a glutént kell felelőssé tenni.

Hegedüsné Vass Erika eladó a gluténmentes termékek közül ajánl néhányat Kardos Viktóriának. Fotó: Szakony Attila

A glutén (sikér) a gabonafélék magjában előforduló két fehérje – prolaminok és gluteninek – keveréke. A glutének a magvak fehérjetartalmának jelentős részét, búza esetében a 80 százalékát teszik ki. A különféle gabonák a mezőgazdálkodás megjelenésével tízezer évvel ezelőtt lettek a táplálkozásunk fontos alkotó elemei. Ám a nemesítés hatására a magvak glutén tartalma egyre növekedett, ami jelentősen ízletesebbé tette a belőlük készített táplálékokat. A lisztérzékenységben szenvedő pácienseknél e komplex fehérje fogyasztása különféle bélrendszeri problémákat okoz, csökken a tápanyagok felszívódásának hatékonysága is. A folyamat eredményeként gyulladás és bélbolyh-sorvadás jön létre: a szervezet a saját fehérjéit kezdi „felfalni".

– Bizony a betegséget komolyan kell venni, ugyanis rengeteg kellemetlen tünettel jár, s megfelelő diétával karban lehet tartani, sőt tünetmentessé lehet válni – mondta Andrasek Mártonné Anikó, a Kanizsai Dorottya Kórház dietetikusa. – Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a probléma a népesség kevesebb, mint egy százalékát érinti, ráadásul ez a szám magában foglalja a rejtett érzékenységet is.

A dietetikus úgy érzi, hogy a közvélemény az elmúlt időszakban rendkívüli mértékben felkapta a glutén témát és olykor bizonytalan híresztelésekre, valamint nem kellően ellenőrzött, s ezért általánosan nem elfogadott kutatási eredményekre alapozva a legkülönfélébb betegségek esetében is bűnösként tünteti fel. A glutén által feltételezetten okozott betegségek: álmatlanság, gyakori fejfájás, fáradtság, ekcéma, gyulladások, fertőzések, elhízás, rákos megbetegedések, cukorbetegség, Alzheimer-kór, pajzsmirigy betegségek, szorongás, depresszió, csontritkulás és érelmeszesedés.

– Amikor valaki a gluténmentes diétára tér át, általában jobb általános közérzetről és egészségről számol be – tette hozzá Andrasek Mártonné Anikó. – De tudni kell, ha valós is a javulás, azt maga az étrendváltás okozza, nem pedig a glutén fogyasztás hiánya. Ugyanis ezzel együtt a szénhidrát bevitel is csökken, emiatt a diéta gyakran fogyáshoz vezethet. Tehát nem kell meggyűlölni a glutént, sokkal inkább azt a bizonyos arany középutat kellene megtalálni.

A szakember találkozott olyan pácienssel is, aki hiába volt glutén érzékeny, túlsúllyal küszködött: a zsíros húsok mellett az alkoholt sem vetette meg.

Burgonya, mák, mandula, kukorica

A gluténmentes diéta teljes egészében száműzi a „fehér" búzalisztet, ehelyett többek között burgonya, rizs, kukorica, mák és mandula lisztet használ. Ezek s még megannyi késztermék is sorakozik már az üzletekben, a nagykanizsai Táplálékallergia Boltban minden normál élelmiszernek megvan a gluténmentes fajtája.- Általában a lisztérzékenyek keresnek bennünket, de számtalanszor térnek be hozzánk anyagcsere zavarral küszködők, sőt újabban fogyókúrázók is – tájékoztatott Buzás Eszter Rózsa tulajdonos. – A statisztika egyelőre mást mutat, ám úgy tűnik, egyre többen küszködnek ezzel a betegséggel, de sokan nem mernek orvoshoz fordulni. Pedig ezzel sok kíntól óvnák meg a szervezetüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!