Életmód

2013.09.25. 13:25

Stroke alakulhat ki a ritmuszavarból

Zalaegerszeg - Szeptember 27-én, pénteken 14 órától ismét megrendezik a szívünk napját, aminek ez alkalommal a Tudomány és Technika Háza ad otthont.

Magyar Hajnalka

A program ingyenes szűrésekkel, mérésekkel (vérnyomás,  testzsír, cukor, haskörfogat, koleszterin stb.) és diétás ételbemutatóval kezdődik, majd 15.30-kor Jakab Vilmos, a Zalai Nyitott Szív Egyesület elnöke köszöntőjét követően dr. Nikl János, a Zala Megyei Kórház neurológiájának osztályvezető főorvosa tart előadást a szíveredetű stroke-ról. Ezután Zimborás Béla, a polgármesteri hivatal osztályvezető helyettese szól Egerszeg  egészségügyi helyzetéről.

– Idén a program szombaton a csácsi parkerdőben megejtett túrával egészül ki, amire 9 órakor várjuk a jelentkezőket az autóbuszállomáson –  ad bővebb tájékoztatást dr. Lupkovics Géza, a Zala Megyei Kórház kardiológiájának osztályvezető főorvosa.  – Az üdítő, szívkímélő séta végén diétás kóstolóra invitáljuk a résztvevőket.

Dr. Lupkovics Géza főorvos. Fotó: ZH-archív

– Miért  az agyérkatasztrófák és a szívbetegségek összefüggése a kiemelt téma?

– Mert kiderült, hogy az agyérkatasztrófák jelentős részét szívproblémák, ritmuszavarok okozzák – válaszol a főorvos. – Leggyakrabban a pitvarfibrilláció a ludas, ami  sokaknál okoz strokot. A pitvarfibrilláció önmagában nem veszélyes, ám a következményei annál inkább azok.

–  A statisztikák azt mutatják,  hogy a nők körében ugyancsak emelkedik az infarktusok száma...

– A jelenség hátterében az áll, hogy mivel a női nemi hormonok védelmet nyújtanak az infarktus ellen, az orvosok ritkábban gyanakszanak erre a kórképre. Ám a menopauza beköszöntével, s a korral  sajnos a nők előnye elfogy,  a 70-es, 80-as éveikre az infarktus gyakoriságában behozzák férfitársaikat. Ahogy emelkedik az életkor, egyre több nő hal meg infarktusban. A Magyar Kardiológia Társaság akciót indított a női szívekért, amiben szeretnénk a  figyelmet  ráirányítani e jelenségre.

Korábban történtek próbálkozások a női nemi hormonok pótlására, ám ezek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A terápia következtében az emlőrákok száma  emelkedett, ám az infarktusoké nem csökkent. A nőknek tehát ugyanúgy ügyelniük kell magukra, mellőzni a dohányzást,  rendszeresen mozogni, s lehetőség szerint mediterrán diétát alkalmazni.

– Miben áll a mediterrán diéta lényege?

– Sok hal, zöldség, olajos magvak és némi szénhidrát. Magyarán az olasz konyha... Európában vizsgálatot végeztek a várható élettartamról, s az derült ki, hogy az eredmény nincs összefüggésben a jóléttel. Nem a leggazdagabb országokban,  Svédországban, vagy Norvégiában éltek legtovább,   hanem a szegényebb, déli régióban. A legnagyobb véderő  a halaknak, s a velük bevitt telítetlen zsírsavaknak tulajdonítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!