Egyéb

2011.10.21. 06:58

Xenon-vadászat: utólagos xenonért soron kívüli műszaki vizsga a büntetés

Ez feltételes reflex, mosolyodott el a fiatal sofőr, amikor a közlekedési hatósági ellenőr megkérdezte, miért kapcsolta le még menet közben a reflektort a megállító jelzés láttán?

Arany Gábor

Ő legalább tudta, hogy szabálytalan. Sorstársa, Nagykanizsára tartó középkorú férfi elkerekedett szemekkel nézett, amikor Szekér Géza, a közlekedési hatóság közúti jármű főosztályvezetője mutatta, melyik jelölés utal a reflektorházon arra, hogy milyen típusú izzót szabad benne használni. Nos, az ötéves Ford Focusnál csak a halogén jöhetett szóba, de xenon vakított a bura mögül.

A közlekedési hatóság a tél közeledtére és a gyakrabban elromló látási viszonyokra tekintettel november végéig tartó akciót kezdeményezett a szabálytalanul beszerelt xenon izzós és más szabálytalan, vagy rosszul működő autóvilágítások kiszűrésére. Az ok egyszerű: a rosszul beállított lámpából érkező erős fénycsóva a szemből jövőt elvakíthatja. Épp ezért ennek kiküszöbölésére a xenon fényszóróval szerelt autók számára kötelező az automatikus szintszabályzás és az automatikus mosóberendezés. Továbbá alapkövetelmény, hogy xenon izzót csak az erre kialakított világítótestbe szabad építeni. Az előírásból következően a HCR, HC, HR jelzésű fényszórókban csakis halogén izzók (H1, H3, H4, H7) használhatók.

Tény, a gázkisüléses világítás erősebb fénye és a napsütéshez közelebbi színhőmérséklete miatt a hagyományos, wolfram-szálas halogénnél kedvezőbb, ezért éjjel közlekedésbiztonsági szempontból is sokat segíthet. De ez csak a gyári rendszerekre igaz. A pár tízezer forintból beszereltek viszont nem teljesítik az előírásokat, mert utólag már nem érné meg, vagy leggyakrabban nem is lehetne a szükséges vezérlő rendszereket is beszerelni.

A verdikt: az engedély nélkül átalakított autókat gyári állapotúra kell visszaépíteni és bemutatni 20 napon belül a műszaki vizsgabázison. Mivel ekkor teljes körű ellenőrzésen esik át a kocsi, így érdemes alaposan felkészíteni a járművet. Sikeres vizsga esetén nincs díj.

Információnk szerint a következő hetek akciójába a rendőrség is bekapcsolódik.



Lóerő rovatunk további hírei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!