Egyéb

2011.01.11. 07:30

Dolgok, amire érdemes figyelni, ha kisgépet javíttatunk

A háziasszonyok örök gondja, hogyan őrizhetnék meg minél tovább háztartási kisgépeik élettartamát. Dara Gábor nagykanizsai gépszerelő szolgál pár tanáccsal, melyek révén az is kiderül, vajon megéri-e vízlágyítót használni.

Horváth-Balogh Attila

Mosógép, kávéfőző, vasaló, turmixgép, porszívó, netán elektromos kés, mikrosütő: a háziasszonyok arzenáljának jellemző darabjai. Használatuk során nem árt ügyelni néhány dologra - sőt, igazából már a vásárláskor meg kellene néznünk, mire adjuk a pénzünk.

- A piacgazdaság ezen szegmensében is igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve - bocsátotta előra a szakember. - Ma már mind többen jönnek rá erre, ezért fapados gépekre alig-alig költenek, például nem vásárolnak mondjuk vízlágyítót a használatukhoz. Egyébként ha kiszámoljuk, nem is éri meg, mert ahány évet nyerünk velük, annyi idő alatt nagyjából ki is fizetjük értük egy új, ugyanolyan olcsó gép árát...


Dara Gábor kifejtette: különösen igaz ez itt, Zala megyében, ahol a magas keménységű víz kőképző hatását nem tudja kellő mértékben ellensúlyozni a vízlágyító. Véleménye szerint sokkal előbbre jutunk, ha az e célra készült speciális tisztító készítményekkel, vagy ha más nincs, ecetes vízzel rendszeres időközönként átöblítjük a mosógépet. Öntsünk két liter ecetet a készülékbe, s 60 fokon futtassuk le a programot, természetesen mosnivaló ruha nélkül. Ezt követően azonban ne feledkezzünk el a szűrő kitisztításáról, a feloldott szennyeződés ugyanis ott rakódik le. Az ecet amúgy egyfajta házi csodaszer , kiváló a vízkő feloldására a kávéfőzők, vasalók esetében is. Utóbbinál kiküszöbölhető a kőképződés, ha nem csapvizet, hanem ioncseréltet töltünk bele. A kávéfőzőknél pedig ügyeljünk arra, hogy a kávét ne tömörítsük össze nagyon, az ugyanis nehezíti a víz és a gőz mozgását, ami ugyancsak kedvez a berendezés számára előnytelen lerakódásoknak. Az automata kávéfőzők pedig már (nevükből adódóan) automata vízkőoldó és zsírtalanító funkcióval készülnek, esetükben tehát nem is kell ilyesmivel foglalkozni.

Aztán ott vannak még a mikrohullámú sütők. Hosszabb élettartamuk érdekében a melegítendő ételt mindig fedjük le a kifejezetten e célra készült fedőkkel, de ha már mégis összemócsingoztuk a készülék belsejét, soha ne tisztítsuk vizes ruhával. Azzal ugyanis megsérthetjük a mikrosütő oldalában található úgynevezett csillámlemez, a működés szempontjából nagyon fontos alkatrész felületét. Nyilván, az se jó, ha ráég a zsír, mert az meg tönkreteszi a mögötte megbújó katódcsövet, ami voltaképpen maga a sugárágyú , s dobhatjuk ki. A legjobb tehát megelőzni a bajt...

Nem beszéltünk még a porszívókról. A klasszikus készülékek használatának aranyszabálya, hogy a porzsákot mindig időben ürítsük ki. Ugyanis a beszívott levegő teljes hosszában átjárja a gépet, egyben hűti a motort is. Ha a megtelt zsák akadályozza a légmozgás útját, a motor túlmelegedik, s leéghet. Amikor pedig - szintén a telítettség miatt - kiszakad a porzsák, keresztet vethetünk a porszívóra, a motor finom alkatrészeibe, csapágyaiba bejutó szennyeződés ugyanis maradandó károsodást okoz. Még egy jó tanács: modernebb ciklonszűrős készülékeknél a szűrőket ne mossuk át, azzal ugyanis nem tudjuk kitisztítani, még ha a használati utasítás ezt is írja. Menjünk el vele egy benzinkúthoz és fúvassuk át sűrű levegővel.


Mi az az energiatakarékos címke?
Hogy melyik készülék mennyire energiatakarékos, azt az energiacímkéből tudhatjuk meg. Az energiacímke A-tól G-ig osztályozza a készülékeket energiahatékonyságuk szerint, az „A” a leghatékonyabb. A hazánkban forgalomba kerülő hűtő- és mosógépeken kötelező elhelyezni az energiacímkét. Mivel hosszú távú befektetésnek számít egy-egy műszaki cikk vásárlása, fontos, hogy egy drágább készülék mikor, mennyi idő alatt térülhet meg. Könnyen kiderülhet, hogy egy drága, de energiatakarékos hűtőgép hosszú távon kevesebbe kerül, mint az olcsóbb típus.


A témában további cikkeket talál a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!