Egyéb

2011.01.07. 07:24

B-kategóriával 125-ös motort? Vélemények az országos kezdeményezésről

Népi kezdeményezést indított nemrég az egyik autós-motoros internetes szaklap szerkesztősége. A cél: B-kategóriás jogosítvánnyal is lehessen 125 cm3-es motort vezetni.

Horváth A. Attila


- Több szempontból egyetértek a kezdeményezéssel, de vannak félelmeim is. Jó oka van annak, hogy B-kategóriás jogosítvánnyal csak segédmotor-kerékpárt lehet vezetni, ennek ugyanis a KRESZ szerint 40 km/h a megengedett maximum sebessége. A 125-ösöknél azonban a sebességhatár azonos azzal, ami a személyautókra, nagymotorokra vonatkozik - válaszolta Horváth Károly, a Technika Kft. zalaegerszegi iskolavezető szakoktatója. Szerinte kérdéses, hogy motoros előképzettség nélkül ura tud-e maradni a vezető a 125-ösnek, amíg gyakorlatot nem szerez. Hozzátette: lényeges a különbség bármelyik motorkategória és a segédmotoros kerékpár között, például az erőtöbblet miatt is. Nőhet tehát a balesetek száma, és a tapasztalatlan motorosok másokat is veszélyeztethetnek.

Mint mondta, jelenleg nincs nagy igény az A1-jogosítványra (ennek birtokában lehet 50- 125 cm3-es motort vezetni), 18 év felett inkább a magasabb kategóriájú A-korlátozottat szerzik meg a fiatalok. Hasonlóan kritikus véleményt fogalmazott meg Weide Ancsa, az egerszegi motorostársadalom ismert képviselője, aki értékesítőként is szerzett tapasztalatot a 125-ös gépekről.

– Nem támogatom ezt a kezdeményezést, azt gondolom, aki motorozni akar, járja végig a többlépcsős képzést, és szakembertől tanulja meg, hogyan kell két keréken közlekedni. Persze 50-es robogóval is összetörheti magát az ember, de egy 125-össel 130- 140 kilométeres sebességet is el lehet érni, ami rutin nélkül életveszélyes. Azok a fiatalok pedig, akik a városban 50- esekkel cikáznak felelőtlenül a sávok között, jobb, ha nem jutnak plusz teljesítményhez..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!