Egyéb

2010.03.18. 09:03

Műhold figyeli a traktort - Digitalizálás a mezőgazdaságban

A digitális rendszerek lassan az egész életünket behálózzák, nem csoda, ha már a mezőgazdasági munkákat is műhold, robotpilóta segíti.

Szalabán Attila

A digitális technika rajongói vallják: nincs messze az idő, amikor a szántóföldön üres pilótafülkével közlekednek majd az erőgépek.

- Az odáig vezető út azért még hosszú - jelezte Nagy Bence, az Agromatic Automatizálási Kft. képviselője, aki a közelmúltban Nagykanizsán tartott a témában előadást. - De az igaz, hogy egy modernizálás eredményeként lényegesen könnyebb és eredményesebb lehet minden mezőgazdasági munka.


Az első lépcsőfokot egy digitális sorvezető beépítése jelenti: ennek robotpilótával való összekötése azt eredményezi, hogy az adott földtábla paramétereihez legjobban igazodó vetéssorokat fogja produkálni a gép, 1-2 centiméter pontossággal. Igaz, a sorok csatlakozási pontjainál már lehetnek csúszások - ezt lehet orvosolni a következő fejlesztési szinttel, amikor akár 2 centis csatlakozási pontosságú rendszerrel szereltetjük fel az erőgépünket.

- Mezőgazdaságnál létfontosságú a pontosság, hiszen ha a kultivátor a vetőgéphez képest 10-15 centiméterrel odébb megy, nem lesz gond a betakarítással - mutatott rá Nagy Bence.

A harmadik lépcsőfok, az úgynevezett precíziós mezőgazdaság már szinte mindent tud - a vetést, a műtrágyaszórást, a növényvédelmet és az aratást, hozamtérképet egyaránt gépek felügyelik. Mindennek eredményeként nagyon jelentős emelkedés érhető el egy adott terület termésátlagában - tehát nő a gazdálkodó bevétele. Igaz, ez nem lesz tiszta extraprofit, hiszen a digitalizációnak is vannak költségei.

- Egy komplett, csúcsminőségű rendszernek nagyjából évente, hektáronként öt és fél ezer forintra jön ki az ára egy átlagos mezőgazdasági birtok esetében - tette hozzá a szakember. - Ennyivel nőnek is majd a bevételeink, hiszen csak a vetőmagon 3-8 százalék körül fogunk spórolni.

Hazánkban több tízezer erőgép dolgozik a szántóföldeken, s közülük csak néhány ezer van felszerelve a Nyugaton alapnak számító sorvezetővel. A harmadik, a legmagasabb szintet jelentő fejlesztést eddig 3-5 magyar gazdaságban vezették be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!