Egyéb

2010.03.01. 03:29

Masszázs: a depresszió és a cellulitisz legádázabb ellensége

Ha megfájdul valamink, automatikusan odakapunk és dörzsölni kezdjük. Ez tekinthető a masszázs alapjának, mely gyógyító hatásának felismerése után indult hódító útjára.

Horváth Viktória

 

Ennek ellenére vannak, akiknek egyáltalán nem javasolja: fertőző betegségeknél, terhesség alatt, műtét előtt és után, lázas megbetegedés alatt, különféle csont-, ízületi, izomsérülések esetén. A speciális kezeléseket, mint a reflexológia, a fogyasztó, a shiatsu vagy az ajurvedikus, bonyolultságuk miatt pedig bízzuk inkább szakemberre.

- Otthon is megpróbálkozhatunk a masszázzsal. Ilyenkor érdemes jó minőségű masszázsolajba elkeverni néhány csepp illóolajat - ecsetelte Radó Nóra. - A levendula nyugtat, fejfájás ellen kiváló, a mandarin az étvágytalanságot űzi el, a borsmenta élénkít, a rózsa ellenszere a depressziónak, míg a rozmaring gyulladásgátló, a fahéj fertőtlenít.

Fontos tudni: ha egymást szeretnénk otthon masszírozni, akkor szerezzünk be jó minőségű olajat (a testápoló sem rossz, de hamar beszívódik) és simító mozdulatokkal masszírozzuk egymás bőrébe. Izomfájdalomnál vegyük figyelembe a gyógynövények hatását, ennek megfelelően válasszunk olajat és természetesen ízlésünk szerint. Kerüljük a hirtelen mozdulatokat és akkor nem árthatunk egymásnak, tanácsolta.

A tavasz közeledtével a legkedveltebb masszázsforma a cellulitisz ellen irányul, árulta el Nóra. A narancsbőr olyan jelenség, a nők 95 százalékának okoz problémát. Nemcsak idős és túlsúlyos nőknél jelentkezik, hiszen nagyon sok vékony és fiatal hölgynél is megfigyelhető.

- Hátterében a bőr és az izomzat közötti réteg kollagén- és elasztinszálai között felhalmozódott zsír, szövetek közötti folyadék, toxinok, és méreganyagok állnak. Ezeknek a nemkívánatos anyagoknak az ide szorulása okozza a jellegzetes gödröcskéket.

Ezek a területek általában hideg tapintásúak, mivel a vérkeringés itt kevésbé élénk, s a méreganyagok kiszűréséért felelős nyirokrendszer sem működik megfelelően.

- A végső cél a nyirokáramlás helyreállítása: ehhez teljes életmódváltásra van szükség - árulta el a masszőz. A vérkeringés fokozása, amit az érintett testrész masszírozásával érhetünk el, a megfelelő étrend és a testmozgás együttesen tünteti el a csúnya gödröcskéket.

Nóra tanácsai segítségével minden kedves női olvasónk kipróbálhatja a cellulitisz elleni masszázst.


A NARANCSBŐR ELLENI MASSZÁZS TITKA
A két tenyerünk közt melegítsünk fel anticellulitisz masszázsolajat, mélyen masszírozzuk a bőrfelületbe. Határozottan simítsuk végig többször a combot a térdtől felfelé haladva, amíg fel nem melegszik a bőr. Aztán gyúrjuk át az egész combot térdtől felfelé mély fogásokkal: nyomjuk össze és toljuk az izmot. Ezután a térdtől kiindulva kezdjük el körkörös nyomó mozdulatokkal átmasszírozni. Majd gyengén ütögessük végig a combunkat ököllel – a cél a helyes vérkeringés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!