2010.02.08. 07:28
Cukrozott, light vagy mézédes
Barna cukor, méz, édesítőszerek... Csak reklámfogás, vagy valóban egészségesebben élünk, ha nem fehér cukorral édesítjük életünket ?
- A barna cukor ugyanolyan eljárással készül, mint a fehér finomított testvére , csak melasz hozzáadásával - fejtette ki szakértőnk. - Sokan természetes cukornak gondolják, s hogy tartalmaz bizonyos tápanyagokat, de ez nem igaz. A gyártása csupán a legutolsó fázisban tér el a fehér cukorétól. A finomítás utáni utolsó sűrítések során visszamaradt oldatot - a kis ásványianyag-tartalommal rendelkező melaszt - a finomított cukorhoz keverik, s ez adja jellegzetes ízét, színét, ragacsos állagát. Sokszor még melasz sem kerül a sűrű barna cukorhoz: egyszerűen sziruppal, színezőanyaggal és aromával készítik el.
Az általában bioboltokban kapható valódi nádcukor azonban nem keverendő össze az említett kommersz változattal.
- A nyers cukor előállításánál az a cél, hogy megőrizzék a nádcukor eredeti melasztartalmát - magyarázta Dér Anikó. - S mivel nem finomítják, B-vitamin, valamint ásványianyag tartalma tényleg megmarad.
- A nyers cukor előállításánál az a cél, hogy megőrizzék a nádcukor eredeti melasztartalmát - magyarázta Dér Anikó. - S mivel nem finomítják, B-vitamin, valamint ásványianyag tartalma tényleg megmarad.
A természet adta édességek mellett persze meg kell említenünk a mesterséges szereket is, amiknek két csoportja az energiát adó és nem adó édesítőszerek. Az első csoport (laktit-E966, mannit-E421 szorbit-E420, xilit-E967, izomalt-E953, maltit-E965) emeli a vércukorszintet. S bár nagy előnyük, hogy nem okoznak fogszuvasodást, fogyasztásukat - hacsak betegség nem indokolja - mégsem javasolja szakértőnk. Kiemelte, káros hatásukra akkor sem árt odafigyelnünk, ha light, vagy csökkentett energiatartalmú élelmiszereket fogyasztunk. De még nagyobb veszélyeket rejtegetnek a szintetikus úton előállított szerves vegyületek.
- Az energiát nem adó mesterséges édesítőszerek előállítása olcsóbb, mint a cukoré, de semmiféle biológiai értékkel nem rendelkeznek - vázolta Dér Anikó. - Legelterjedtebb az aszpartam, amely 6000 ételben és italban fellelhető, de a szaharin, a ciklamát és az aceszulfam-K is nagy számban megtalálható, tabletta, por, illetve folyadék formájában. Mindezek jelentősen terhelik immunrendszerünket. Inkább fogyasszunk gyümölcsöket, hiszen az azokban lévő cukrokat a szervezet könnyen hasznosítja.
A természet adta édességek mellett persze meg kell említenünk a mesterséges szereket is, amiknek két csoportja az energiát adó és nem adó édesítőszerek. Az első csoport (laktit-E966, mannit-E421 szorbit-E420, xilit-E967, izomalt-E953, maltit-E965) emeli a vércukorszintet. S bár nagy előnyük, hogy nem okoznak fogszuvasodást, fogyasztásukat - hacsak betegség nem indokolja - mégsem javasolja szakértőnk. Kiemelte, káros hatásukra akkor sem árt odafigyelnünk, ha light, vagy csökkentett energiatartalmú élelmiszereket fogyasztunk. De még nagyobb veszélyeket rejtegetnek a szintetikus úton előállított szerves vegyületek.
- Az energiát nem adó mesterséges édesítőszerek előállítása olcsóbb, mint a cukoré, de semmiféle biológiai értékkel nem rendelkeznek - vázolta Dér Anikó. - Legelterjedtebb az aszpartam, amely 6000 ételben és italban fellelhető, de a szaharin, a ciklamát és az aceszulfam-K is nagy számban megtalálható, tabletta, por, illetve folyadék formájában. Mindezek jelentősen terhelik immunrendszerünket. Inkább fogyasszunk gyümölcsöket, hiszen az azokban lévő cukrokat a szervezet könnyen hasznosítja.
A természet adta édességek mellett persze meg kell említenünk a mesterséges szereket is, amiknek két csoportja az energiát adó és nem adó édesítőszerek. Az első csoport (laktit-E966, mannit-E421 szorbit-E420, xilit-E967, izomalt-E953, maltit-E965) emeli a vércukorszintet. S bár nagy előnyük, hogy nem okoznak fogszuvasodást, fogyasztásukat - hacsak betegség nem indokolja - mégsem javasolja szakértőnk. Kiemelte, káros hatásukra akkor sem árt odafigyelnünk, ha light, vagy csökkentett energiatartalmú élelmiszereket fogyasztunk. De még nagyobb veszélyeket rejtegetnek a szintetikus úton előállított szerves vegyületek.
- Az energiát nem adó mesterséges édesítőszerek előállítása olcsóbb, mint a cukoré, de semmiféle biológiai értékkel nem rendelkeznek - vázolta Dér Anikó. - Legelterjedtebb az aszpartam, amely 6000 ételben és italban fellelhető, de a szaharin, a ciklamát és az aceszulfam-K is nagy számban megtalálható, tabletta, por, illetve folyadék formájában. Mindezek jelentősen terhelik immunrendszerünket. Inkább fogyasszunk gyümölcsöket, hiszen az azokban lévő cukrokat a szervezet könnyen hasznosítja.
- Az energiát nem adó mesterséges édesítőszerek előállítása olcsóbb, mint a cukoré, de semmiféle biológiai értékkel nem rendelkeznek - vázolta Dér Anikó. - Legelterjedtebb az aszpartam, amely 6000 ételben és italban fellelhető, de a szaharin, a ciklamát és az aceszulfam-K is nagy számban megtalálható, tabletta, por, illetve folyadék formájában. Mindezek jelentősen terhelik immunrendszerünket. Inkább fogyasszunk gyümölcsöket, hiszen az azokban lévő cukrokat a szervezet könnyen hasznosítja.
- Az energiát nem adó mesterséges édesítőszerek előállítása olcsóbb, mint a cukoré, de semmiféle biológiai értékkel nem rendelkeznek - vázolta Dér Anikó. - Legelterjedtebb az aszpartam, amely 6000 ételben és italban fellelhető, de a szaharin, a ciklamát és az aceszulfam-K is nagy számban megtalálható, tabletta, por, illetve folyadék formájában. Mindezek jelentősen terhelik immunrendszerünket. Inkább fogyasszunk gyümölcsöket, hiszen az azokban lévő cukrokat a szervezet könnyen hasznosítja.