Egyéb

2009.12.29. 07:05

Lakberendezés: játék és varázslat a terekkel...

Egy még csak építészeti terven létező otthon berendezése mindig nehéz feladat. Nem kellene-e a konyha falát kicsit eltolni? Lesz-e elég tárhely a ruháknak? Megteremtődik-e a vágyott összhang? A kérdések vég nélkül sorolhatók, a bizonytalanság azonban csak akkor oszlik el, mikor a valóság körvonalazódni látszik.

Más a helyzet, ha otthonunk kialakításához lakberendező segítségét kérjük.

- Megrendelőim egy épülő, 160 négyzetméteres családi ház belső tereinek kialakításához kértek segítséget - bocsátja előre Dedinszky Gabriella lakberendező.

Az építészeti tervben a ház két fő, egy nappali s egy éjszakai funkcióra tagolódott, utóbbiba három hálót és egy fürdőszobát álmodott meg az építész. Az intim zóna a bejárattól balra, a lakás nyugodtabb részébe került, tájolása kelet-nyugati.

- A család alapelvárásai közé tartozott két, tanulósarokkal és minimális tárhellyel ellátott gyerekszoba kialakítása, igény mutatkozott egy gardróbra és egy háztartási helyiségre, valamint a szülői háló és a fürdőszoba optimális berendezésére - sorolja Dedinszky Gabriella.

A szakember tervei segítségével sikerült kibontani, s a megrendelők számára látványos módon megjeleníteni a térben rejlő lehetőségeket, figyelembe véve a tartófalakat, valamint az ablakok és gépészeti elemek elhelyezkedését.

Három alaprajzi verzió készült, ily módon tehát a család, ha egyelőre csak papíron is, de elkezdhetett barátkozni későbbi otthonával, hiszen a lakberendezési vázlatokon a bútorozási lehetőségeken túlmenően és azokhoz igazítva már jól érzékelhetőek s tovább tervezhetőek a gépészeti és villamosegységek végleges helyei. Nem is gondolnánk, de rendkívül nehéz például a villanykapcsolók és konnektorok helyét meghatározni a még félig sem kész lakásban.

- A közösségi helyiségektől teljesen elkülönülve, az intim zónában kapott helyet a zuhanyfülkés, kádas, panorámás, sarokablakos fürdőszoba, amely méreténél fogva alkalmas egy dupla mosdó, valamint a vécé és bidé együttes elhelyezésére. Berendezését úgy kellett megterveznem, hogy a kádból rálássanak a pazar kilátást biztosító sarokablakokra, amelyek elé az egyik tervben egy pihenőszéket helyeztem el - fogalmaz Dedinszky Gabriella, hozzátéve: a fürdőszoba minden tekintetben megfelel a mai kor elvárásainak, hisz a zuhanykabin például gőzfunkcióval bír, zene szól benne, s beépített masszírozófejek biztosítják a teljes ellazulást.

Külön vécé igénye nem merült fel az intim térben, hiszen a nappali rész rendelkezik egy zuhanyfülkés mellékhelyiséggel. Ezt használják a vendégek, napközben pedig az otthoniak is, s jó szolgálatot tesz reggelente, amikor egyszerre indul útnak a négytagú család.

- A háztartási helyiség mindhárom esetben közvetlenül a fürdőszoba mellett kapott helyet, a háziasszony kérésére a lakás többi részétől teljesen elszeparáltan, annak ellenére, hogy a teljes takarás a fürdőszobában szintén megoldható lett volna. Itt tárolják ugyanis a mosó- és szárítógép mellett a vasalódeszkát, s ide került a szennyestartó. Ennek megfelelően két esetben a közlekedőből nyílik a helyiség, egynél pedig ugyan a fürdőszobából, ám tolóajtóval leválasztva attól.

A gyerekszobák alapterülete lehetővé tette a háló- és tanulófunkció együttes kialakítását, de jutott hely a beépített szekrények és könyvespolcok számára is. Az íróasztal mindhárom esetben a legideálisabb helyre, az ablak elé került.

- Mivel a tér a gardrób és a háztartási helyiség köré csoportosul, a helyiségek, de különösen a szülői háló, változatos formát vettek fel, hiszen a falak követik a fürdőszobába beépített szaniterek méreteit és alakját - mutatja a lakberendező. - A gardróbszekrények külön nem foglalnak helyet, hiszen azok nagy részét mindhárom rajzon a közlekedőben helyeztem el. Az építész eredeti elképzelését, a folyosó közepére állított, minden oldalról körbejárható változatot csupán egyetlen rajzon hagytam meg.

Külön kérésre, amelyik verzióban a tér engedte, a szülői hálóba egy dolgozóasztal is került. S mivel a lakberendező még az építkezést megelőző időszakban kapcsolódott be a munkálatokba, jól látszik, milyen szabadon gazdálkodott a térrel.

- A rajzok minden eset-ben felfűzött vezérfonalként funkcionálnak, a különféle verziók azonban természetesen átjárhatóak, fontos tapasztalat azonban, hogy három-négynél nem szabad több változatot megmutatni, mert az már zavarólag hat a választásnál - jegyzi meg Dedinszky Gabriella. - Egyébként is mindig van a tervek közt egy igazi , s erre az ügyfél általában rá szokott érezni.

A rajzok láttán azonban a megrendelők többsége olyan változtatásokat is bevállal, amire egyébként soha nem gondolt volna.

Sokan a klasszikus lakberendezésen túl műszaki tervezésre is igényt tartanak, s szakember segítségét kérik a világítás, az álmennyezetek, a (dizájn)fűtőtestek, illetőleg a különféle dekorelemek elhelyezésénél. A tér maximális kihasználásához pedig akár egyedi bútort is terveztetnek. Ennek különösen nagy a jelentősége tetőtéri helyiségek s gyerekszobák esetében.

- Fontos, hogy ne csak lakjunk az adott térben, hanem jól is érezzük magunkat. A gyerekek minden bizonnyal örömmel fogadják a szokványostól eltérő, mondjuk hajó alakú ágyat, és szívesen veszik, ha egy bordásfal is helyet kap szobájukban - mondja a lakberendező. - Alapszabály továbbá, hogy bánjunk bátran a terekkel, és próbáljunk a hátrányból előnyt faragni. Ne féljünk például a szögekben letört, térbe beforgatott falaktól, így ugyanis sokkal könnyebb látványosabban kialakítani a funkciókat - tanácsolja, miközben példaként a fenti családi ház alaprajzára mutat, amelyen a szülői háló kiválóan példázza mondatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!