Egyéb

2009.11.24. 08:28

Zeller a télikertben

Már tavasszal elhatároztam, hogy megregulázom az eperültetvényt, de olyan szépen zöldellt, hogy nem vitt rá a lélek.

Fincza Zsuzsa

 

Számomra, bár a ködtől nem látok el a végéig, az őszi kert is szép. Szeretem a föld barna színét, hogy minden olyan rendezett, sehol egy szál gyom, kapálásra váró terület. De az ősz mégsem a befejezés, hanem a tervezgetés ideje. Munka közben, amikor szusszanásnyi pihenőt tartok, már a jövő évre gondolok. Ha az északi részre kerül majd a krumpli, akkor

a paradicsomnak távolabb kell helyet keresni, nem állhatják egymást ugyanis, nem beszélve arról, hogy a krumplibogárnak desszert a paradicsom levele. Állítólag a galád kolorádó bogarak a padlizsánt is imádják, azt is jó messze ültetem, legjobb lesz, ha a felsőkertben kap majd helyet, közvetlenül

az őszi mák mellett, ami már a földben várja a tavaszt. Amíg nem ígér kemény fagyot a meteorológia, még nem szedem ki a paszternákot. Télen is a földben maradhat, a nagy fagyokban takarjuk le szalmával. A zömét persze majd kiásom és a sárgarépához hasonlóan a pincében tárolom. A paszternákba (mondják pasztináknak is) már több éve beleszerettem, ősrégi zöldségféle, én is csak olvastam róla, de amikor a kezembe került a magja, úgy döntöttem kipróbálom. Jól tettem. Nagyon ízletes, édeskés, egzotikus aromájú zöldségféle, levesekben a sárgarépával és a petrezselyemmel együtt használom.

E két utóbbi zöldségféléből mindig kockáztatok, úgy kétméternyit bennhagyok a földben, hogy frissen szedhessem. A maradékot majd belepi a hó, de tavasszal kihajt, korán lesz friss petrezselyemlevél. A zellert már kibányásztam, ebből viszont három gumót nagyobb virágcserépbe ültetek és a télikertben tartom. Így egész tavaszig csipegethetem a zsenge zellerlevelet, ami ugyan jól szárítható, s megőrzi aromáját fagyasztva is, de frissen az igazi. A gumóját a külső levelektől megfosztva nedves homokban

a pincében kell tárolni. A zeller is egészséges zöldségféle, kiemelkedően sok kalciumot, káliumot foszfort és magnéziumot tartalmaz, jelentős mennyiséget raktároz vasból, a vitaminok közül a B1-, B2- és a C emelkedik ki. Ne csak ízesítőként használjuk, főzhetünk belőle önállóan zellerkrém levest is. Sárgarépával, burgonyával, mindenféle zöldséglevéllel főzöm, az egészet összeturmixolom, s kevés tejjel felforralom. Ha tej nélkül készül, zöldfűszereket - kakukkfüvet, lestyánt is teszek bele.


Olvassa el Szép otthon rovatunk további érdekes cikkeit is, katt ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!