Egyéb

2009.08.25. 06:11

Textilek mögül a világ... - A csipke már a múlté (fotóval)

Zalaegerszeg - Miután a fal elnyerte végleges színét, s a legutolsó bútordarab is a helyére került, akkor jön a lakberendezés utolsó, ám mégis egyik legfontosabb mozzanata: a textíliák, köztük a függöny kiválasztása.

Mórocz Zsolt

Mielőtt vásárolni indulnánk, mindenképp nézzünk jól körül a lakásban: mérjük meg a karnis szélességét, s azt is döntsük el, milyen hosszú függönyt szeretnénk.

- Noha a földig érő mutatósabb, sokan a fűtőtest miatt rövidebbet választanak, attól tartva, hogy a rálógatott anyag télen majd elfogja a meleget, ez a probléma azonban legfeljebb a sötétítők esetében állhat fenn - kezdi Némethy Gyuláné, a Harmónia Üzletház lakástextil boltjának tulajdonosa.

Az igazán felkészült vásárló persze semmit sem bíz a véletlenre: tapéta- és kárpitmintát vagy legalább egy fotót mindenképpen visz magával a bevásárlókörútra, felkészülve arra az eshetőségre, hogy ahogy távolodik lakásától, úgy mosódnak el tudatában a színek és minták, noha a választásnál ezek kell, hogy a legfontosabb szempontok legyenek.


Amennyiben a sötétítő csak dekorációs célt szolgál, jól fest rajta a műanyag átkötő, mutatja Némethy Gyuláné
Fotó: Ohr Tibor

- Harmóniát kelt, ha a helyiségben alkalmazott színek valamelyike visszaköszön a függönyön. A kevesebb azonban itt is több. Amennyiben a bútorok kárpitja mintás, a sötétítő lehetőleg ne legyen az. Mutatós megoldás lehet azonban az is, ha oldalsálnak egyszínű, míg felülre ugyanolyan, ám anyagában mintás drapériát választunk.

A csipkeházi üzlet tulajdonosa persze számos extrém ötlettel is találkozik. Volt vásárló, aki a falra festett képekhez igazította a lakástextíliák színét, meséli Némethy Gyuláné, aki szerint bár sok konkurense akad, gondoljunk csak a különféle rolókra és reluxákra, azért a többség még mindig függönnyel díszíti ablakát. Aki nem akar redőnyt, annak sem kell lemondania lakásában a teljes sötétségről, a hármas szövéssel készült blackout függöny ugyanis teljesen kizárja a fényt.

- Kisebb ablakokban jól mutatnak a rolók. Ezek dekor- s függönyanyagból egyaránt készülhetnek, mozgatásuk beépített szerkezettel lehetséges. Ha a konyhaablak a kertre néz, s így nem kell a kíváncsi tekintetektől tartani, jól mutat az ablakszárnyakra szerelhető vitrázsfüggöny, amit a keretet körülölelő dekorfüggönnyel dobhatunk fel.

Ha rendhagyó formájú, mondjuk háromszög alakú az ablakunk, akkor sem kell lemondanunk a függönyről. Ilyenkor, ha nem fér az ablak fölé, a karnist a (háromszög átfogóját alkotó ) kerettel párhuzamosan szereljük fel, a felső csúszkákat pedig rögzítsük, így szép esése lesz az anyagnak, tanácsolja a szakember.

- Ha tehetjük, a karnist mindenképpen a mennyezetre erősítsük, s csak ha ez nem lehetséges, kerüljön a függönytartó a keret és plafon közé - tanácsolja Némethy Gyuláné, megjegyezve: utóbbi megoldás egyben optikai trükk is, hiszen általa nagyobbnak tűnik az ablak. - Amennyiben inkább szűk mint magas az ablakunk, legyen húsz-húsz centivel szélesebb a karnisunk, így a dekorfüggöny nem lóg bele az üvegfelületbe, ami ezáltal nagyobbnak hat.

Alapszabály, hogy a függöny szélessége minimum kétszerese legyen a karnis hosszúságának, ám a minta nélküli organzáknál ez a méretkülönbség akár két és félszeres is lehet.

Ha megvan a kiválasztott, a megfelelő karnisról is gondoskodnunk kell. Az örök fa mellett divatosak a különböző kovácsoltvasból készült tartók.

- Ma már a klasszikus csipeszek helyett a függöny ráncolójába varrt bújtatókba akasztott horoggal rögzítjük a karnis csúszkájához az anyagot. A horgokat mosáskor sem kell eltávolítani - magyarázza a szakember, hozzátéve: az organza és voile függönyöket kímélő programmal, harminc fokon, mosózsákban (amit akár egy nagypárna is helyettesíthet) tanácsos tisztítani, s a régi csipkefüggönyökkel ellentétben sajnos vasalni is kell, kivéve a gyűrt anyagokat.

Amennyiben pénztárcánk engedi, a látványt számos kiegészítővel fokozhatjuk. Válogathatunk a különböző alakban gyártott fém vagy éppen tiffanyüvegből készült elkötőcsipeszek között, de akár függönyklipsszel vagy mágneses lepkével is díszíthetjük voile függönyünket. Sötétítőhöz jól mutatnak a színben harmonizáló műanyag átkötők, igaz, utóbbit a függöny saját anyagából is készítenek, amire aztán rojt vagy bojt is kerülhet. Mindez csak egy ügyes kezű varrónő és pénz, no meg némi fantázia kérdése.

- Összhangot teremthetünk azzal is, ha a dekorfüggöny anyagából díszpárnákat és asztalközepet varratunk, s egyes dekorok akár térelválasztó-ként is funkcionálhatnak - teszi még hozzá a szakember. 

Manapság leginkább a narancs, a bordó és a csokibarna, valamint ezek különféle árnyalata dívik. A fiatalok leginkább az organzataft párosítást kedvelik, a középkorúak a különböző mintával beszövött, hímzett, elsősorban törtfehér színû voile függönyöket keresik, míg az idősebb korosztály körében továbbra is a fehér csipkefüggöny a legkelendőbb.  


Olvassa el Szép otthon rovatunk további érdekes cikkeit is, katt ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!