Egervár

2011.09.01. 11:45

Egervárról Bettenhausenbe (fotókkal)

Az összeszokott kis csapat újra felkerekedett, s július végén ellátogatott Németországba. Mindenki nagyon várta már az indulást, hiszen évente egyszer tényleg jó érzés találkozni német barátainkkal vagy fogadni őket otthonunkban. Az út, nekünk magyaroknak hosszú, de tartottunk egy kis pihenőt Prágában, hogy megismerkedhessünk a város nevezetességeivel.

Szermjagin Marianna

Július 21-én, csütörtök este megérkeztünk Bettenhausenbe, ahol nagy szeretettel fogadtak bennünket. Peter Spieß, Bettenhausen  polgármesterének  üdvözlő beszéde, s egy kis fogadás után mindenki visszavonult a vendéglátó családjával egy rövid éjszakai pihenőre. Mert bizony abban a pár napban rövidnek bizonyult az idő, bármit is csináltunk, akár pihentünk, akár a német barátainkkal töltöttük az időt.. 


A program színes és érdekes volt. Pénteken már kora reggel felkeltünk, s elindultunk az előzetes terv szerinti útvonalon. Meglátogattuk a Helmershausen-i Mezőgazdasági szövetkezet biogas létesítményét, s Erfurtban, a türingiai tartományi önkormányzat épületében folytathattuk a számunkra manapság egyik legfontosabb kérdésben az eszmecserét, s megismerhettük a tartomány megújuló energiákkal kapcsolatos tevékenységét.  


A délutánt Weimarban töltöttük. A várossal való ismerkedést a bauhaus stílusban épített egyetem megtekintésével kezdtük. A gótika, a reneszánsz vagy a barokk stílus hallatán mindenki szeme előtt megjelenne egy ismerős épület képe, de vajon a bauhaus stílus is elindítja a fantáziánkat? Nem biztos, hogy mindenkinek ismerős a 20. század első felének legjelentősebb művészeti intézménye, a konstruktív törekvések központja és gyűjtőhelye, amely nevelési módszerei és az alkotó művészet megújítása révén vált kiemelkedő szerepűvé. Alapja a „Bauhaus-eszme". Walter Gropius szerint felelet arra a kérdésre, milyen képzettségre van szüksége egy művésznek ahhoz, hogy el tudja foglalni helyét a (gép)ipari társadalomban. A művészet és ipar, a művészet és technika közötti szakadékot kívánta áthidalni. Az építészek úgy képzelték el, hogy a szükségleteket kifejező ökonomikus, a szerkezeti-matematikus- és a szellemi-tartalmi rész egy alapjegyben, egyazon geometriai formában kifejezhető, s ahogyan a képzőművészetben a szuprematizmus a négyzetet, úgy ők a kockát tették alapformájukká. Mindenkinek, akár vannak ismeretei ezen a területen, akár nincsenek, érdekes volt „felfedezni“ ezt a nem mindennapi építészeti stílust. Aztán egy kicsit megismerkedtünk Goethe szülővárosával a városnézés során.A nap befejezéseként a Seeba tónál türingiai ételkülönlegességek, tábortűz várt ránk és csónakázási lehetőség  a holdfényben


A szombati nap sem telt el eseménytelenül. Rövid látogatást tettünk a Harz hegységbe, ahol láthattuk a Kyffhäuser emlékművet, vagy más néven Barbarossa emlékművet, amely Barbarossa Frigyes emlékére,  a Kyffhäuser hegy csúcsán Bruno Schmitz építész tervei alapján készült Kyffhausen birodalmi várának a romjain.A program a Panoráma múzeum látogatásával folytatódott, amely Magyarországot, ezen belül is a Feszti Körképet juttatta eszünkbe.

Majd Eisenachban felsétáltunk a Wartburg hegyre, hogy felfedezzük Wartburg várának minden zegét-zugát, s hogy élvezhessük a városra illetve a környékre nyíló csodálatos panorámát.
Az élményekkel gazdag nap befejezéseként a Bettenhausen-i kultúrházban asztalhoz ültünk, s kellemes beszélgetés közben elköltöttük a közös vacsoránkat, s majd egy vidám hangulatú tekeversennyel zártuk a napot.

A vasárnap reggeli hazautazás, s búcsúzkodás kissé elszomorított bennünket, de már a jövő évi találkozásról beszéltünk, hiszen a stresszes mindennapi teendők mellett észre sem vesszük, hogy repül az idő, s már ott állunk izgatottan a Pincedomb bejáratánál, s türelmetlenül várjuk a busz érkezését.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!