Egervár

2010.07.26. 15:18

Kompetencia alapú oktatás Egerváron és Zalaszentivánon

Nyert az Egervári László Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda, valamint tagintézménye a Zalaszentiváni Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda által a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez 2009-ben beküldött pályázat (melyet a kompetencia alapú oktatás bevezetése érdekében nyújtottak be).

Szermjagin Marianna

A projekt célja a kompetencia alapú oktatás elterjesztése a magyar közoktatási rendszerben. Ennek érdekében a hagyományos oktatási módszerek értékeit megtartva a pedagógusok a részvételközpontú, a kooperatív tanulást, a differenciálást helyezik előtérbe. Arra törekednek, hogy diákjaik megtanulják felfedezni, megérteni, rendszerezni az ismereteket, megfelelően kommunikálni anyanyelvi és idegen nyelvi szinten, s szelektálni az ismeretek között.

A program megvalósítása a 2009/2010-es tanév folyamán megtörtént, s a sikeres munka érdekében az iskolák és óvodák pedagógusai szabadidejüket nem sajnálva vetették bele magukat a munkába.
 
Az Egervári László Általános iskola által tervbe vett feladatok az év folyamán teljesültek. Bevezetésre kerültek már szeptembertől a különböző kompetencia területek (szövegértés szövegalkotás, matematika, szociális és életviteli kompetenciaterület), az órarend a tantárgytömbösítés figyelembevételével készült. A tanévkezdéssel együtt, a pedagógusok megkezdték az adaptációs munkát, folyamatosan készítették el tanmeneteiket, bemeneti méréseket végeztek és megkezdődött ezek helyi tantervbe építésének előkészítése. Októbertől módszertani továbbképzéseken vettek részt, melyeken folyamatosan bővítették ismereteiket, és lehetőség nyílt a pedagógusok módszertani kultúrájának bővítésére.

December hónapban az egy hetes témahét keretében az adventi ünnepekkel kapcsolatos események feldolgozására került sor, mind tanórákon, mind pedig a délutáni foglalkozásokon.
Május hónapban három hetet meghaladó projekt megvalósítására került sor a felső tagozatban. Az „Egészségünkért, környezetünkért” című projekt május 3-án projektindító nappal vette kezdetét. A nap programját különböző szervezetek, Rendőrség, NKH, Polgárőrség, Tűzoltóság, OMSZ, Vöröskereszt, TÁMASZ Alapszolgáltató Intézmény, színvonalas programokkal, előadásokkal színesítették. A projekt első és harmadik hetében tömbösített a tanórák voltak, melynek célja az volt, hogy különböző megközelítésben, változatos eszközökkel sajátítsák el a tanulók az egészség megőrzésével, környezetünk megismerésével és védelmével kapcsolatos tananyagokat. A projekt középső hetében a felsős tanulók erdei iskolában vettek részt a Siklóshoz közeli Mattyon.

Megvalósult az intézmény önálló innovációja a Kézműves tábor is. Az „Egészségünkért környezetünkért” projekt zárásaként színvonalas kiállítást készítettek a pedagógusok és a diákok, mely a tanévzáró ünnepélyen volt látható.

A pályázattal kapcsolatos fejleményekről feljegyzések, dokumentumok, fényképek készültek, melyeket az iskola honlapján megtalálhatják az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!