Utána irány a Hold

2019.08.13. 15:15

Fedor, az orosz humanoid robot az űrbe megy (videó)

Az emberszerű külsővel rendelkező gépezet augusztus 22-én megy űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra.

Bajkonur, 2019. augusztus 13. A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség honlapján közreadott kép a FEDOR (Final Experimental Demonstration Research) nevű humanoid robotról, amelyet tesztelnek a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontban 2019. július 28-án. A kísérleti robotot 2019. augusztus 22-én a Szojuz MSz-14-es, pilóta nélküli űrhajó fedélzetén a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra küldik. Orosz szakemberek szerint egy napon a robot képes lesz majd segédkezni egy űrbázis felépítésében, valamint fontos szerepe lehet az űrhajókon kívül végzendő munkák és az űrséták során, mivel nincsen szüksége külön űrruhára. MTI/EPA/Roszkozmosz/Roszkozmosz

A karcsú, ám meglehetősen jó fizikai állapotban lévő Fedor neve angol betűszóból jön.

Fedornak fontos szerepe lehet.
MTI/EPA/Roszkozmosz/Roszkozmosz

A humanoid robotot egy hétig még tesztelik a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontban. Aztán augusztus 22-én a tervek szerint egy Szojuz MSz-14-es, pilóta nélküli űrhajó fedélzetén a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra küldik.

Várhatóan mintegy másfél hetet tölt az ISS (Nemzetközi Űrállomás) fedélzetén.

A kísérlet hosszabb távú terv része: a jövőben várhatóan előbb humanoid robotot küldnek a Holdra az emberi személyzet előfutáraként. Az előkészítési szakaszban vele tesztelik a kockázatokat, biztonsággal megtanulhatják, hogy miként lehet kivédeni azokat.

Eredetileg a robotot Avatar néven ismerték, aztán inkább FEDOR-nak nevezték el a Final Experimental Demonstration Object Research nevű kutatóhelyről.

Orosz szakemberek szerint egy napon a robot képes lesz majd segédkezni egy űrbázis felépítésében, valamint fontos szerepe lehet az űrhajókon kívül végzendő munkák és az űrséták során, mivel neki nincsen szüksége külön űrruhára.

Borítókép: MTI/EPA/Roszkozmosz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!