Iráni, dél-koreai, indiai és magyar alkotók dolgoznak hét végéig a művésztelepen

Zalaegerszeg - Angolul, de főként a vizuális nyelv segítségével kommunikálnak a XXI. GébArt nemzetközi művésztelep résztvevői. Négy nemzet alkotója dolgozik idén a Kézművesek Házában.

Péter Gyöngyi

Két iráni, két dél-koreai, egy indiai és három magyar művész, Csurka Eszter, az egerszegi Kiss Ágnes Katinka és  a művésztelep munkáját irányító Kopasz Tamás alkot a napokban a Gébárti-tó partján. Munkáikkal bárki megismerkedhet,  pénteken 18 órakor Föld-víz-levegő címmel nyílik kiállítás. Köszönetképpen a házigazda városnak, valamennyi művész két-két alkotást hagy Zalaegerszegen.
- A művésztelep lényege mindig az együttdolgozás, ami természetesen nem azt jelenti, hogy közösen festünk. Átjárunk egymáshoz, nézzük a másikat, mit csinál, tehát mindenki sokat tanulhat a többiektől  összegezte az összejövetel lényegét a munkát irányító Munkácsy-díjas festőművész.  A vizuális nyelv egyébként olyan közös nyelv, melynek segítségével, tehát a képeken keresztül hamarabb megértjük egymást.
A nappalok munkával telnek, az esték beszélgetéssel, vetítéssel: mindenki megismerheti a másik életművét.
- Sokat jelentenek ezek a találkozások azért is, mert ezek az emberek, ha hazamennek, elmesélik majd, milyen jól érezték magukat Magyarországon - folytatta Kopasz Tamás. - Idén nem kötöttük ki olyan szigorúan, hogy csak festeni lehet, így az egyik dél-koreai művész valószínűleg egy kisplasztikát is készít. Nagy Béla fafaragó pedig, akivel itt találkoztunk, teljesen önzetlenül segít ebben: az efféle momentumok meghatározzák, hogyan ítélnek meg bennünket.
- Új technikákat sajátítunk el és a környezet is inspirál bennünket  említette a program fontos előnyét az indiai, de Londonban élő Lata Upadhyaya, aki már korábban is járt hazánkban.  Szép az ország és kedvesek az emberek.
- Kellemes az idő, jó a hely, de a legfontosabb, hogy művészbarátokra tehetek szert. Sosem találkoztam még például iráni alkotóval  mondta a dél-koreai Chong Hoe Lee. Hozzátette, történelem tanulmányai szerint közösek az őseink és valóban némi hasonlóságot vélt felfedezni a dél-koreaiak és a magyarok között.
Ahmad Vakili Ardebili egyetemi tanár Iránban. Már öt alkalommal járt Budapesten.
- A magyar ember, a magyar kultúra sokban hasonlít az iránihoz - összegzett. Elárulta, Iránban is Magyarországként emlegetik hazánkat, a Hungary ismeretlen.
 Az együtt töltött napok nem csak a szakmai fejlődést szolgálják. Egymás gasztronómiájával is ismerkednek a művészek: került az asztalra koreai, indiai és iráni étek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!