Viharos akácvirágzás: a tavalyinál minden bizonnyal drágább lesz a méz

A méhészetek kiemelt fontosságú időszaka az akác virágzása. A legkeresettebb, értékes akácméz meghatározhatja a méhészek évét. A viharos hétvége alaposan átalakította a szépen indult akácvirágzást, és vele a méhészek reményeit. Hampuk Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület zalai szaktanácsadója szerint a természet lerövidítette ezt az időszakot.

Hajdu Péter

- Az idei különleges év, ilyen korai akácvirágzásra nem is emlékszem. Átlagos években május tíz körül in-dult a virágzás, és június közepéig is eltartott. Idén két héttel korábban kezdődött - ígya szakértő.

- Május elsején már virágzó akácot fotóztunk, a gyűjtés pedig már május 2-3-án megindult. És sajnos csak szombat délutánig tartott. Az idén tavasszal csak tíz napjuk volt a méheknek akáchordásra - mondja Hampuk Gábor.

Hozzátette: az akácszezontól már nem várnak sok jót, a jelenlegi időjárás nem kedvez a növény nektártermelésének. Ahhoz ugyanis az éjszakai hőmérsékletnek nem lenne szabad 10 fok alá süllyednie, nappal pedig 22-25 fokos melegre lenne szükség. Ezzel szemben tegnap reggel alig 6 fok volt a hőmérséklet, és a hétre 15-16 fokos nappalokat jelzett a meteorológia. Ráadásul szombat éjjel a viharos szél sok virágot megtört, levert.


- Kevesebb idő jutott az akácméz gyűjtésére. A hét végére ugyan javuló idővel, felmelegedéssel lehet számolni, de az a hordás, ami eddig volt, már nem jön vissza. Talán addig még kitart, leköti a méheket az akác, és nem kezdenek egymástól rabolni, amíg az eddig begyűjtött mézet elvesszük tőlük - avatott be a szakember a méhészkedés rejtelmeibe.

Sokan, így a száz termelő családdal dolgozó szaktanácsadó is az akácméz pergetése előtt áll. Az időszak sajátosságaként említette, hogy a repce virágzása összeért az akácéval, így nagyon oda kellett figyelni, hogy a repcemézet időben kivegyék a kaptárakból, ne keveredjen a kettő. A repce is területenként eltérő eredményeket hozott: volt, ahol egy-egy méhcsaládtól 15-20 kiló repcemézet is el lehetett venni, de olyan hely is, ahol legfeljebb ötöt, vagy semmit. A növény fajtaváltozata és a tavaszi csapadékhiány befolyásolta az eredményeket, utóbbi nyilván hátrányosan. Az akácra erős befolyással volt az április eleji erős lehűlés, majd húsvétkor az éjszakai fagy, ami károkat okozott. A mélyebben fekvő részeken elfagyott az akác, de a dombokon is megfázott a virágja. Hampuk Gábor megemlítette, hogy ezért voltak olyan területek - Gellénháza és Nagylengyel térségét hozta fel példaként -, ahol csupán egy-másfél kilós napi mézhordást mértek, miközben teljes virágban voltak a fák. Máshol öt-hat kiló napi akácméz gyűjtést tapasztaltak.

- Az csak egy dolog, hogy látjuk a fát virágozni, de hogy mennyi nektárt termel, azt csak a méhek mutatják meg - tette hozzá a méhész.

Arra a kérdésre, milyen mézárakra lehet számítani, kifejtette: pontosan nem lehet tudni, de a tavalyinál magasabb árakat valószínűsítenek a méhészek, mivel sokfelé elfagyott az akác. Tavaly 850-900 forint között mozgott a hordós akácméz felvásárlási ára, idén reálisabbnak látják az 1000 forint körüli mértéket. A vegyes mézek esetében is áremelkedést jelzett, mivel abból is kevesebb van. A tavalyi 650-700 forinttal szemben idén 850-900 forintra becsülik a vegyest. A kistermelők által kiüvegezett , tiszta idei termelői mézet pedig az említetteknélis jóval drágábban láthatjuk majd a piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!