Ledolgozták a tartozást

A hét végén befejeződött a Szociális Építőtábor Egyesület által irányított munka Nagykanizsán, a Ligetvárosban. Több mint 2,5 millió forint lakbértartozást dolgoztak le a lakók, egy 9 lakásos épület részleges felújítását, és további 24 lakás födémszigetelését végezve el.

Horváth-Balogh Attila

-  Az egyesület tagjai, volt és jelenlegi egyetemisták, a projektbe bevont lakókkal együtt április 27-én kezdték a munkát  - kezdte Fehér Kata, az egyesület elnöke.  - Nagyon jónak értékelem a mögöttünk hagyott időszakot, az érintett 9 lakásos ház szép lett, illetve sok lakót sikerült bevonni a programba. A legjobb napokon 32 lakó (köztük olyanok is, akiknek nem volt tartozásuk az önkormányzat felé), és 10-15 önkéntes dolgozott: elvégezték a külső szigetelést, nyílászárókat építettek be, vakoltak és festettek.


Az elnök kérdésünkre elmondta: még nem tudni, visszatérnek-e jövőre is, ez  mint jelezte  sok összetevő függvénye.

Sali Norbert végigdolgozta az elmúlt két hetet. Az épületasztalos végzettségű férfi januárban lett munkanélküli, azóta szüleivel él, és beteg édesapja helyett szállt be. Szerinte a ház minden lakója örült a kezdeményezésnek, hiszen így lakbérhátralék nélkül, tiszta lappal kezdhetik újra.

Kámán László, az önkormányzati bérlakásokat kezelő Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója is úgy vélekedik: az egyesület programja jó a bérlőknek, mert ledolgozhatják tartozásaikat, illetve jó az önkormányzatnak is, mert másként nem jutna pénz az érintett épületek ilyen mértékű karbantartására. Azt is elmondta: a múlt héten a főváros nyolcadik kerületéből, a Józsefvárosból érkezett, vagyongazdálkodási szakemberekből, újságírókból és érdeklődő önkormányzati képviselőkből álló delegá-ció járt a területen. Az itt zajló munkát, illetve a projektet tanulmányozták, mely mintául szolgálhat számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!