Lesz megegyezés? Balázs Péter feláldozná a szent tehenet

Vezető közgazdászok voltak a zalaegerszegi számviteli főiskola vendégei a hét végén, a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján. Köztük Balázs Péter, a Közép-európai Egyetem tanára, volt külügyminiszter és uniós biztos, akit hazánk és az unió, illetve az IMF aktuális ügyeiről kérdeztünk.

Hajdu Péter

- Milyenek az esélyek a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárások júniusi megszüntetésére?  

- Magyarországon a sor, hogy teljesítsen, bizonyítson. Sokféle ígéret elhangzott már, és az ígéreteknek nincs hitele. Azért nincs, mert a fogadkozást állandóan felváltja egy unióellenes kirohanás. Most már a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió is azt mondja, tessék bizonyítani. Az EU által indított túlzottdeficit-eljárás összefügg az IMF-től várt hitellel, itt minden mindennel összefügg. Az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárásokkal is. Most már nem beszélni kellene, hanem teljesíteni.

- Hogyan gondolkodnak Brüsszelben? Csak a számok, a tények a fontosak Magyarországgal kapcsolatosan, vagy befolyásolják a döntéshozókat a rendszeres "szabadságharcos" megnyilvánulások, mint a legutóbbi gyarmatozás?


- A nemzetközi kapcsolatokban igen fontos erény a kiszámíthatóság. Különösen akkor, ha valaki tárgyalásban van. Ez a bizalom alapja. Ha á-t mondott, akkor mondjon b-t, tartson ki következetesen, ha vállalt valamit, akkor azt teljesítse. Ezt a magánéletben is szeretjük, és a nemzetközi kapcsolatokban is így van. Magyarország pontosan ezzel a kettős beszéddel rombolta le a szavahihetőségét. Pontosabban nem Magyarország, hanem a jelenlegi magyar kormány, amit már januárban szóvá tett az Erópai Bizottság vezetője. Barroso a magyar miniszterelnök szemébe mondta szokatlan őszinteséggel, hogy ön egy dolgot mond Brüsszelben, mást Budapesten, de mi sem vagyunk hülyék. Ezt meg kellett volna szívlelni. Ezzel szemben egyik nap küld a miniszterelnök egy levelet Brüsszelbe, amelyben fogadkozik és ígérget, a rákövetkező napon mond egy beszédet a Kossuth téren, ahol félreérthetetlenül megismétli, más szavakkal, más képekkel a tavalyi üzenetét, amit nem lehet letagadni, hogy ugyanis a váll-lappal érkező elvtársi segítség olyan, mint a jól szabott öltönyökben feltűnő tanácsadóké, akik fogják a kezünket, és arra akarnak vezetni, amerre nem akarunk menni. Ezt nem lehet másként magyarázni. A kettős beszéd csapdájából kell az országnak kikeverednie. De minden szónál többet érnek a tettek. Akár a túlzottdeficit-eljárást nézzük, akár a hiteltárgyalások megkezdését, konkrét, hiteles intézkedéseket kell megvalósítani a költségvetési hiány mérséklése céljából. Hosszabb távon is fenntartható eszközökre van szükség.

- Nem rosszak a magyar költségvetés számai.

- A tavalyiak nem hitelesek. Mindenféle trükkökkel sikerült elővarázsolni a 3 százalék alatti költségvetési hiányt. Ezek nem ismételhetők meg, a nyugdíjalapot nem lehet mégegyszer betenni a költségvetésbe. Olyan tartós kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedések kellenek, amikre mindenki rábólint, és azt mondja, hogy ez rendben van.

- Tudna példát mondani?

- Kétségkívül tett már bizonyos lépéseket a kormány. Azonban mindkét oldalon kellene javítani, a bevételi oldalon is. Itt a szent tehenet előbb utóbb fel kell áldozni. A szent tehén, amihez nem szabad hozzányúlni, az egykulcsos adó. Egy olyan ország, amelyik olyan helyzetben van mint Magyarország, nem mondhat le arról, hogy a gazdagok többet fizessenek. Igenis egy differenciált, progresszív adó jelentene megoldást. Aztán, ha helyreállt az egynsúly, lehet gondolkodni ezen a kormány szívének kedves egykulcsos adón. De ez most nem a megfelelő pillanat.


Először az unióval kell egyenesbe jönni
Arra a kérdésünkre, kivel nehezebb, vagy könnyebb tárgyalni, az EU-val vagy az IMF-fel, s e számunkra fontos szervezetek egyeztetnek-e, a volt külügyminiszter, uniós biztos elmondta, azok a szakértők rendszeresen beszélnek, egyeztetnek egymással. Az IMF velünk kapcsolatos bármilyen lépése előtt megkérdezi az unió illetékeseit, részükről rendben van-e Magyarország? Ha majd azt a választ kapják, hogy igen, onnantól már nem lesz akadálya a biztonsági hitelnek sem. Először az unióval kell egynesbe jönni.



Kapcsolódó cikkünk:
A hitelből finanszírozott jóléti társadalmi modell fenntarthatatlan (frissítve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!