A vár utolsó esélye

Újraindul Zalaszántón a várépítés, friss információk alapján lesz pénz a folytatásra. Épp ideje, hogy a munkák beinduljanak, jó néhány éve ugyanis abbamaradt az állagmegóvás, a rekonstrukció.

Sámel József

- Nem túlzok, a huszonnegyedik órában vagyunk, a falak 2006 óta csak romlanak. Akkor még szépek és biztatóak voltak a remények   -  idézte az előzményeket Farkas Zsolt építész, várkapitány, aki a vár terveinek elkészítésében is szerepet vállalt.  -Az 1994-2006 közötti időszakban minden évben történt valami, folyamatos volt a rekonstrukció és az állagmegóvás. Aztán jött a válság, a munka leállt. Nagy baj volt, hogy a falakat ekkor nem konzerválták, így hatalmas károk keletkeztek.

Farkas Lajos polgármester szerint a turizmus miatt szükség lenne a folytatásra.
 
A vár a vagyonkezelő tulajdonában van, az önkormányzat nem tud forrást biztosítani az állagmegóvásra. Az erőinkből a környezet rendbetételére futja.

Farkas Zsolt elmondta, tavaly már tervezték a Tátika építését, ám ez meghiúsult.
- Egy társaság intézte a felújítással kapcsolatos közbeszerzést, ami két alkalommal is eredménytelenül zárult. A rendelkezésre álló pénzt emiatt vissza kellett fizetniük - tette hozzá.  - Az ígéretek szerint jut pénz (a pontos összeg még nem ismeretes) a Tátikára idén, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Ügynökség a módosított engedélyezési tervek szerint hamarosan kiírja a közbeszerzési pályázatot. A munka (a falak helyreállítása) áprilistól októberig tartana, végzésében a környékbeli vállalkozásoknak is lehetőséget teremtenének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!