Nem nyugdíjas a nyugdíjas? - Korhatár alatt nincs nyugdíj, csak ellátás

Januártól nem állapítható meg korhatár előtti öregségi nyugdíj, azaz megszűnt az előrehozott, a csökkentett összegű előrehozott, a korkedvezményes és korengedményes öregségi nyugdíj is.

Varga Lívia

- Korhatár előttinek azok az ellátások minősülnek, amelyekben a sávosan emelkedő irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt részesültek az igénylők - segít az eligazodásban dr. Fürediné Kerkai Valéria, a Zala Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának vezetője. A nők 40 éves jogosultsági idővel történő nyugdíjba vonulási lehetősége megmarad.

- Zalában jelenleg közel 1500 olyan korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő nő ügyében végzünk felülvizsgálatot, aki december 31-én legalább 40 év szolgálati idővel rendelkezett, s bár január 1-jén nem töltötte be az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, de megszerzett szolgálati ideje feljogosítja a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára. 

A nyugdíjbiztosító igazgatóságnak a felülvizsgálat eredményéről március 31-ig kell a folyósító szervet tájékoztatnia. Utóbbi aztán hivatalból értesíti a 40 év jogosultsági idővel rendelkező nőket arról, hogy 2012. január 1-jétől a januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben öregségi nyugdíjat kapnak, vagy ellátásukat a 40 év jogosultsági idő hiánya miatt eztán is korhatár előtti ellátásként folyósítják.

A keresőtevékenységre és szüneteltetésre vonatkozó szabályokra azonban figyelni kell, ugyanis annak ellenére, hogy öregségi nyugdíjról van szó, ha valaki dolgozik mellette, járulékot kell fizetnie, és kereseti korlát is van, mindaddig, amíg a rá irányadó öregségi korhatárt be nem tölti. De erről majd később.

Mivel betöltötték a korhatárt, a hónap elején életbe lépett változás nem érinti a ´49-ben vagy az előtte születettek korhatár előtti nyugellátását. Számukra eztán az idén januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben, hivatalból, öregségi nyugdíjat folyósítanak.

- A változás az 1950-ben vagy azt követően született korhatár előtti öregségi nyugdíjasokat érinti oly módon, hogy idén január 1-jétől a korhatár előtti öregségi nyugdíjat - a januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben - hivatalból korhatár előtti ellátásként(!) kell folyósítani, ugyancsak a szüneteltetésre vonatkozó szabályok figyelembevételével.

Az összeg tehát nem változik, csak a név lesz más, azaz az ezen ellátást igénybe vevők nem minősülnek nyugdíjasnak. Arról, hogy utazási kedvezmény jár-e nekik, március végéig dönt a szaktárca, addig érvényesek ugyanis a korábban kiadott utalványok.

A nyugdíjfolyósító igazgatóság januárban tájékoztatja az ellátások e hónapban és tavaly kiutalt összegéről az érintetteket, s értesítést küld azoknak, akiknek a korhatár előtti öregségi nyugdíját korhatár előtti ellátásként folyósítják tovább. A jogszabály, hívja fel a figyelmet Fürediné Kerkai Valéria, lehetőséget ad arra, hogy a korhatár előtti ellátást szűk körben, néhányan még igénybe vegyék 2012-ben.

- Aki 2011. december 31-éig az előrehozott vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a tavaly hatályos szabályok szerint szükséges életkort betöltötte és a szolgálati időt megszerezte, élhet még a lehetőséggel. Így például azok az 1952-es születésű nők, akiknek idén meglesz a 37 év szolgálati idejük, valamint azok az 1953-ban született nők, akik betöltötték az 59. évüket, és a korhatár előtti ellátás kezdőnapjáig, de legkésőbb idén december 31-ig legalább 37 év szolgálati időt szereznek. Ők mindannyian 10,8 százalékkal csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultak. S érvényesíteni lehet még idén év végéig a 2012. január 1-jét megelőző hatályos szabályok szerint megszerzett korkedvezményt is.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy az öregségi korhatár betöltéséig milyen szabályok vonatkoznak azon korhatár előtti ellátásban részesülőkre, akik munkát vállalnak.

- Akik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig biztosítással járó jogviszonyban állnak, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytatnak, a kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosáig, azaz 2012-ben 1 millió 674 ezer forintig kereshetnek. Ezen éves keretösszeg fölött viszont az ellátás folyósítását szüneteltetni kell, ugyanis a korhatár előtti ellátásban részesülő nem minősül nyugdíjasnak. S ha dolgozik, valamennyi, a biztosítási jogviszonnyal összefüggő egyéni járulék megfizetésére köteles, a nyugdíjjárulék befizetése révén pedig további szolgálati időt szerez. Ez vonatkozik a 40 év jogosultsági idővel nyugdíjba vonuló nőkre is. A

 2008. január 1-je előttől folyósított korhatár előtti ellátásoknál eddig nem volt kereseti korlát, a 2012. június 30-át követően szerzett jövedelmekre azonban már ugyancsak a fenti szabályok vonatkoznak. Például a minimálbér 18-szorosáig kereshet az az ´50-ben született nő, aki dolgozik, és 2012-ben, a születésnapjával lesz jogosult öregségi nyugdíjra.

- Aki korhatár előtti ellátás mellett dolgozik, és legalább 365 nap szolgálati időt szerez, a korhatár betöltését követő hat hónapon belül(!) kérheti az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását, ami meg is történik, ha az így megállapított öregségi nyugdíj magasabb az addig folyósított összegnél. A korhatár előtti ellátásban részesülő nő azonban, aki dolgozik, 365 napnál kevesebb szolgálati idő megszerzése esetén is kérheti a 40 év jogosultsági idő elbírálását.

Az emelésekről szólva az igazgató elmondta: akinek 2011-ben állapították meg a nyugdíját, az januárban 4,2 százalékos nyugdíjemelésben részesül, míg akik már 2010-ben is nyugdíjasok voltak, azok a tavaly novemberi egyösszegű, havi 0,5 százalékkal növelt ellátásra kapják meg az idei 4,2 százalékos növekményt.


A feketemunkáért szankció jár
A feketemunkáért büntetés jár: azzal, akit elkapnak, amellett, hogy megszüntetik a korhatár előtti ellátását, visszafizettetik annak megelőző egy évben folyósított összegét, vagy ha a jogsértésig kevesebb idő telt el, az addig folyósított pénzt, ráadásul a korhatár előtti ellátás soha többé nem állapítható meg számára. S annak az ellátását is megszüntetik, aki a korengedményes nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátásban részesül, emellett keresőtevékenységet folytat, s a munkáltatójával rokoni kapcsolatban áll, feltéve ha ettől a munkáltatótól ment el nyugdíjba.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!