Mennyit érhet egy 1851-es krajcáros?

A többség csak olvasmányaiban találkozhatott vele, én a minap, Gróf Albert jóvoltából kézbe is vehettem: az idős úr egy 1851-ben készült érmével kereste fel szerkesztőségünket.

Péter Gyöngyi

- Móricz Zsigmond Hét krajcár címmel írt egy novellát, nekem pedig egy krajcárom van - bocsátotta előre Gróf Albert. A 80 éves zalaegerszegi férfi  gyerekkora óta, családi hagyatékként őrzi az érmét. Előlapján az érték: 1 kreuzer és az évszám, amikor készült: 1851. Tulajdonosa most megválna tőle.

- Mindenki lehet beteg, mindenki kerülhet kórházba - fogalmazott Gróf Albert. - Szeretném eladni ezt az érmét, az érte kapott összeg pedig a Zala Megyei Kórház számláját gazdagíthaná.


Pál Józsefet, a  Magyar Éremgyűjtők Egyesületének tagját az érme értékéről kérdeztük. A szakember elmondta: hogy mennyi pénzt adhatnak egy efféle darabért, sok mindentől függ. Például hogy ritkaságról van-e szó, illetve attól is, milyen állapotban van az adott pénz.  A kérdéses krajcárosból elég sok fellelhető.

Gróf Albert úgy véli, élnek köztünk olyan emberek, akik megtehetik, hogy nagyobb összeget is felajánlanak. Bízik benne, hogy lesz, aki szívesen tesz a jó ügyért, és ad többet is annak valós értékénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!