Több mint 500 verset zenésített meg az Énekmondó Együttes

Egy kis szobában jönnek össze időről időre: emitt verseskötetek, amott kottatartó állványok és persze mindenütt hangszer. Annak idején, 35 éve is ugyanebben a helyiségben próbáltak a zalaegerszegi Énekmondó Együttes alapítói. Mondják, ha kinyitották az ablakot, zengett a Kertváros...

Péter Gyöngyi

Nehéz összeszámolni, de ötszáznál biztosan több megzenésített vers került az idén jubiláló formáció képzeletbeli tarisznyájába. Kezdetben hárman voltak, az éppen katonáskodó Kelemen Gyula, öccse, Kelemen Béla és barátjuk, Gombos József alkotta a Kelemen-triót, mely rendre megmérettette magát a honvédségi fesztiválokon, és meg is nyerte azokat. Aztán 1986-ban Buza Sándor csatlakozott a testvérpárhoz, akit a tanulás és a munka hamar Budapestre szólított, így egy-egy fellépésre ki innen, ki onnan érkezett.

– Megesett, hogy nem volt módunk az összpróbára, és a színpadon hallottam először, mit játszik a billentyűs – idézi a kalandos időket Kelemen Gyula. – Buza Sanyi 1991-ig játszott velünk, akkor jelent meg a De jó volna című kazettánk. E gyűjteményből máig sok dalt játszunk, például a Csodazenekart: ezt a címet adtuk a gyermekműsorunknak is, ami része volt az Advent varázsa koncertünknek. Sanyit aztán a testvére, Buza Beáta váltotta, ő a névadója is az együttesnek.


Később ismét duóban játszottak, rengeteg fellépést – volt év, hogy háromszázat – jegyzett a naptár. Tematikus produkciókkal álltak elő, válogattak például verseket egy antialkoholista műsorhoz is. Amikor M. Horváth Ildikóval és Molnár Árpáddal egészültek ki, irodalmi összeállításokkal rukkoltak elő, zalai esteket rendeztek zalai költők verseivel.

A „lányok”, Major Erzsébet és Kaszás Bernadett 1996 óta, vagyis már másfél évtizede tagjai az Énekmondónak. A Canterina Kamarakórusból kérték őket „kölcsön” a Zseninek születtél című kazetta elkészítéséhez.

– Itt váltak emberré... – jegyzi meg tréfásan az Énekmondó vezetője, utalva arra, vokalistákból azóta alkotótársai lettek az alapítóknak, hajadonokból pedig családanyák.


Áloműző csendes éj címmel 2000-ben jelent meg albumuk, 2005-ben a Madarak tolláról címmel Nagy Bandó András verseiből készítettek összeállítást, 2008-ban a Pannon Szó-Szedet című lemezre a Pannon Tükör folyóirathoz kapcsolódó költők munkáiból válogattak. Az Advent varázsa című fellépéseiken játszottak a megye számos neves művészével, együttesével. Mostanság fúziós zenével, gyógyító zenével színesítik repertoárjukat, utóbbi koncertjükön adtak belőle ízelítőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!