Döntsön tehát a nép (kommentár)

Miután a nyugati sajtó égbe emelte Angela Merkel német kancellár asszonyt, mondván, hogy Sarkozy francia elnök úrral együtt megtalálták az euróövezet megmentésének módját, s miután egyes elemző k már azt a szót is le merték írni, hogy megnyugvás – beütött a mediterrán villám.

Kozma Gábor

 A görög miniszterelnök ugyanis közölte: ha ennyire nem kell országában az unió, meg az euró, meg minden, akkor döntsön a nép. Rulett ez a javából: egy felmérés szerint e pillanatban a görögök legalább 60 százaléka mondana nemet az EU-ra. Ez lenne aztán az igazi villámcsapás! A hitelező k pénze elveszne, az euró valószínűleg beomlana, a hozzá kötött devizák, közte a forint, égbe szöknének. A válságot senki sem úszná meg, bár lennének kevésbé sérülékenyek, közte Németország és Lengyelország. De lennének nagy vesztesek is, mások mellett hazánk is. A miniszterelnök kijelentését egyfajta keserűség is szülhette, hiszen ott semmit sem fogadnak el a megszorításokból. A 14. havi nyugdíj, az aktaemelési díj, a köztisztviselő i fizetés 50 százalékos jutalommal való havi emelése számukra evidens. Enélkül tüntetnek, nem termelnek. A gazdaság ettő l is összeomlik. Lehet őket kritizálni, de akkor kellett volna sajátosságaikat figyelembe venni, amikor tagságra, majd az eurózónába jelentkeztek. Nem mellesleg nálunk is akad parlamenti párt, amely népszavazást írna ki az uniós tagságról. Vajon mi hány százalékon állunk?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!