Atomvonat - Elvitték a tüntetőket a sínekről

A német rendőrség vasárnap hajnalban szabaddá tette a több ezer tüntetőtől azt a vasútvonalat, amelyen a franciaországi újrafeldolgozó üzemből visszahozott nukleáris hulladékot szállítják Dannenbergbe. A rendőrök némi ellenállásba ütköztek, de intézkedésük nagyjából békésen zajlott le.

MTI

 A hulladékot tartalmazó tartályokat Dannenbergben átrakják kamionokra, és így jutnak el a gorlebeni atomtemetőbe.
   
A tüntetés szervezői szerint körülbelül 5000, a hatóságok szerint 3500 ember lepte el szombaton a vasútvonalat a Dannenbergtől 20 kilométerre lévő Harlingen falu közelében. Mind a tüntetésszervezők, mind a rendőrség szerint vasárnap hajnali két óráig teljesen fesztelen volt a hangulat, a demonstrálók tábortüzeket gyújtottak, zenéltek, ettek-ittak. Ekkor azonban a rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy távozzanak. Többen maguktól elhagyták a vágányok környékét, de a többség nem volt hajlandó erre. A rendőrök fél négy körül elkezdték egyenként elvinni őket egy nem messze kialakított, rendőrautók által körbevett, őrzött helyre. Volt, aki ekkor már nem ellenkezett, de voltak, akiknél fizikai kényszert alkalmaztak. Közben a többi tüntető fütyült, gúnyos mondatokat kiabált.
   
A rendőrség szóvivője közölte, hogy az őrizetesek kapnak takarót, ételt-ital, de csak azután engedik őket szabadon, hogy a vonat elhaladt.
   
Az AFP fotóriportere szerint az őrizetbe vételek reggel fél nyolcra befejeződtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!