Nasreen, a fehér rózsa

Kiegyensúlyozottá tesz és pozitívan hat az önbecsülésre is, állítja Nemesházi Bernadett. Alighanem hihetünk neki, hiszen a zalaegerszegi hölgy már közel egy évtizede a hastánc, a keleti kultúra rabja.

Péter Gyöngyi


Drazsé, a brüsszeli griffon fiú kíséretében érkezik a beszélgetésre. A kutyus éberen figyeli a gazdit, majd a lábához telepszik és csendesen végighallgatja a diskurzust.

 - Kölyökként került hozzám, meglepetésként kaptam a születésnapomra. Eleinte nem tudtam, hogy is lesz majd vele a rohanó hétköznapokban, de megoldottuk. Rendszerességre tanít, az biztos, nem engedi szétfolyni az ember napját. Hozzászokott a hastáncos élethez is - meséli Nemesházi Bernadett a hároméves jó barátról, közben persze a táncos kezdetekről is szót ejtünk.

A sport sosem állt távol tőle, elkötelezettje volt az aerobiknak és a fitnesznek is, aztán belecsöppent egy másféle világba és ottragadt. Elvégezte a Testnevelési Egyetem Továbbképző Intézetében a Sportrekreációs és Orientális Táncoktató kurzust, majd Ingolstadtban Sahra Saeeda Journey Through Egypt mesterkurzusának első szintjét. Időközben felvette a Nasreen művésznevet, ami fehér rózsát jelent.

- Újdonságra, egy kis változatosságra vágytam, így kóstoltam bele és kezdtem tanulni a táncot, később pedig már oktattam is. Eleinte kikapcsolódási lehetőség volt, ellazított, tetszett a zene, kihívásként éltem meg e mozgáskultúra elsajátítását, aztán komolyabbra fordult a dolog. Egyre több foglalkozást tartottam, egyre több tanítványom, csoportom lett, míg aztán eljött a pillanat, hogy választanom kellett. Úgy döntöttem, belevágok: lemondtam a közlekedésmérnöki szakmáról és a hobbiból hivatás lett. Mindebben persze támogatott a család, a férjem is - idézi az előzményeket a zalaegerszegi Ezer Rózsa Kertje Hastánccsoport és a Zalaegerszegi Hastánc Egyesület vezetője. - Könnyűnek tűnik ez a tánc, de valójában nem az, ám úgy vélem, minden nő képes megtanulni: gyakorlás kérdése az egész. Fontos persze, hogy jó szakemberhez kerüljön az illető, hogy megfelelő alaptartásban végezze a mozdulatokat.

A hastánccal erősíthetjük a gerincet tartó izmokat, egyenes tartást ad, ellenszere lehet a hátfájásnak és jó hatással van a belső szervekre is. Ugyanakkor személyiségformáló ereje is lehet. Türelemre tanít, kiegyensúlyozottá tesz. Erősíti az önbecsülést, segít az elfogadásban, a pozitív önértékelésben, a nőiség megélésében, sorolja a szakember.

Bettit nemcsak a tánc, de a keleti kultúra is elvarázsolta. A családi nyaralást is próbálja ehhez igazítani: járt természetesen Egyiptomban, ellátogatott egy kairói hastáncfesztiválra is, hogy bővítse, fejlessze tudását, ismereteit pedig igyekszik átadni tanítványainak. Tartott például előadást arról, miként alakult a nők társadalomban betöltött szerepe az ókortól napjainkig.

- Sokan érdeklődnek a hastánc iránt, van, aki azért érkezik közénk, hogy mozogjon vagy, mert hallotta, milyen jó hatással van a tartásra, de szerintem a legtöbb hölgyet a jó zene, a jó hangulat csábítja, az, hogy idős és fiatal egyaránt jöhet. Nagyon jól kikapcsol egy fárasztó nap után, mert az órákon nincs idő a napi problémákon gondolkodni. A hastánc igazi közösséggé kovácsolja a táncosokat. Nem csak arról van szó, hogy a lányok hetente egyszer eljönnek a foglalkozásra, külön programokat is szervezünk a kerti partitól a közös karácsonyi ünnepig - avat a kulisszatitkokba.

E táncot sejtelmes, sokszor áttetsző ruhákban adják elő, alighanem minden nő eljátszik a gondolattal, hogy egyszer magára ölti a fátylakat, a díszes melltartókat, rázókendőket, hármenadrágokat, csípőöveket vagy szoknyákat. Adódik azonban a kérdés, vajon megteszik-e, ha arra kerül a sor?

- A hagyományos nyári hastáncgáláig általában megoldódik ez a kérdés, nem jelent gondot, de természetesen nem kötelező közönség elé lépni - említi Betti. - Az órákon a gyakorláshoz egyébként kényelmesebb a nadrág, jobban látja az ember, hogy mozog a csípője, lába. Viszont a szoknya viselésével már egy egyszerű próba alkalmával is változik, nőiesebb lesz a hölgyek mozgása. A hastánc amúgy visszahat az öltözködésre is, ezt főként a fiataloknál tapasztalom. Az általuk sokszor kedvelt fekete színről többnyire eleve lebeszélem őket, aki ilyen táncot választott, az vegyen fel színes ruhát. És, ahogy a ruhatár színesedik, úgy színesedik az egyéniség is...

A Nemesházi Bernadett irányította csapat már negyedik alkalommal rendezte meg a Westoriental dunántúli hastáncfesztivált. A kétnapos összejövetelen - mely szombaton kezdődött - idén versenyeznek is a fellépők: 30 csapatot és 30 szólistát vártak a zalaegerszegi Keresztury ÁMK-ba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!