Az orvos szerint nem beszámítható a zalai férfit meggyilkoló amerikai katona

Szellemileg nem beszámítható az az amerikai katona, aki két évvel ezelőtt lelőtt egy magyar férfit Irakban - közölte egy amerikai törvényszéki elmeorvos. A nagyradai Bogdán Tibor halálát okozó Carl T. Stovallról több tanú is azt állította, veszélyes dolgokat művelt.

MTI

Egy amerikai hadbíróság kedden kezdte meg az ügy tárgyalását az egyesült államokbeli Fort Hoodban - számolt be arról csütörtökön a kcentv.com internetes honlap.

David Benedek ezredes törvényszéki elmeorvos vizsgálatok sorozatát végezte el Stovallon. Elmondta, praxisában ez az első paranoiás tudathasadásos katona, aki szerinte nem felelős a tettéért. Hozzátette, hogy Stovall azt képzelte, hogy - a lövöldözés előtt - az amerikai légierő egy őrnagya titokban előléptette és azzal bízta meg őt, hogy öljön meg egy terroristát, amivel bizonyíthatja rátermettségét az előléptetésre. Az orvos szerint a katona súlyosan beteg és a kezelések ellenére állapota nem javul. Nem képes elválasztani a valótlant a valóstól - tette hozzá az orvos szakértő.
   
Bogdán Tibor a bázison egy árkot ásott, amikor közelről fejbe lőtték - derült ki a tárgyalás során. Stovall - az előzetes írásos vallomása szerint - "látott egy embert, aki a földet túrta és azt hitte, hogy egy házilag készített robbanószerkezetet akar elásni".
   
Más tanúk arról számoltak be, hogy Stovall - még a lövöldözés előtt - veszélyes dolgokat művelt.

Egyszer kiment a támaszpont repterének kifutópályájára, ahol a repülőgépek landoltak, hogy szerezzen magának egy légi fuvart. Más alkalommal azt képzelte magáról, hogy őrnagy. Egy katonatársa nagyon aggasztónak találta Stovall szellemi állapotát, és ezt a véleményét többször megosztotta elöljárójával, aki azonban lebeszélte arról, hogy az ügyet továbbvigye.

A  kcentv.com  beszámolója szerint a tárgyalás folytatódik, további tanúkat hallgatnak meg.


Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre!

Miért lőtték le Bodán Tibort Irakban? Két éve nincs válasz


Bárándy kiszállt az Irakban agyonlőtt Bogdán Tibor ügyéből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!