A norvég tömeggyilkos magyar szálakra is hivatkozott

Magyarországon is járt a hétfőn bíróság elé állított Anders Behring Breivik, a norvégiai mészárlás gyanúsítottja, aki az interneten közzétett könyvében több magyar vonatkozású észrevételt is tett.

Szalabán Attila

Az biztos, hogy tetteinek hazánkban is lesznek következményei. Mellékletekkel együtt 1518 oldalon írta le nézeteit és tette közzé múlt hét pénteken az interneten angolosított, Andrew Berwick néven az utoyai mészárlás és az oslói robbantás elkövetésével gyanúsított férfi. A robbanószerkezetek előállításához is tanácsokat adó könyvben a szerinte 2002-ben Londonban megalapított Európai Ellenállási Mozgalom lehetséges támogatói között három jelenleg is működő magyar szervezetet is megnevezett.

A megemlítettek között van a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Igazság és Élet Pártja, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom.


– Anders Breivik részéről már a gondolat felvetése is téves alapokon nyugszik, sőt kifejezetten sértő – reagált Zakó László, a Jobbik Magyarországért Mozgalom zalai országgyűlési képviselője. – Úgy gondolom, 850 ezer magyar választónk adna ehhez hasonló választ, ha megkeresnék őket. Mélységesen elítéljük a norvégiai mészáros tettét, szerintem ez a férfi klinikai eset, elmegyógyintézetben van a helye. Sajnos minden társadalomnak megvan a maga hulladéka, ő most felszínre került. Az általa megnevezett „Európai Ellenállási Mozgalomról” egyébként az életben nem hallottunk, de nem is akarunk.

– A legtávolabb áll tőlünk, hogy ilyen nézeteket valaha is támogassunk – ezt már Farkas Lajostól, a Magyar Igazság és Élet Pártja zalai elnökétől hallottuk. – Az egész ügyről, valamint arról a rejtélyes európai ellenálló szervezetről, melyről Anders Behring Breivik írt, fogalmunk sincs. Soha nem akarták velünk felvenni a kapcsolatot – mi több, ha keresnének bennünket, mi akkor sem állnánk szóba velük.

A MIÉP megyei elnöke hozzáfűzte: rendkívül sajnálják az áldozatokat és maximálisan elítélik mindazt, amint Anders Behring Breivik tett. Hasonlóan fogalmazott Kócza Balázs, aki a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom zalaegerszegi tagszervezetét vezette évekig. Mint megtudtuk tőle, döbbenten hallották a hírekben a szervezetük nevét – ők ugyanis soha nem is hallottak a norvég férfi által emlegetett, állítólag Londonban megalapított ellenállási mozgalomról, azzal semmilyen kapcsolatban nem álltak.


– Soha nem lenne szabad megtörténnie, hogy ártatlan emberek szenvedjenek – fogalmazott Kócza Balázs. – A multikulturalizmus ellen sokan ágálnak, de egyrészt tudomásul kell venni, hogy a globalizációt nem lehet megállítani, másrészt küzdeni ellene nem erőszakkal, hanem a hazai értékek maximális támogatásával kell, tehát pozitív lépésekkel.

Anders Behring Breivik a könyvében pontosan 41 alkalommal említi Magyarországot. Az iszlám elleni küzdelem egyik példaképeként ír például Hunyadi Jánosról – Kun Bélát és Lukács Györgyöt ellenben a kulturális terrorizmus elindítóinak nevezi. Az ország történelmét, a török hódítással szembeni küzdelmét részletesen elemzi – ám arra a következtetésre jut, hogy hazánk jelenleg nem eléggé iszlámellenes. A norvég mészáros maga is járt Magyarországon, az általa leírtak alapján egy magyar származású, Péter nevű barátja születésnapját ünnepelték 2009-ben Budapesten. A magyar klubokat világszínvonalúnak, a lányokat pedig „forrónak” találta, és elszomorította, hogy a „küldetése” miatt nem alakíthatott ki velük szorosabb kapcsolatot.

A nagykanizsai dr. Karosi Zoltán feleségével három évvel ezelőtt költözött a norvégiai Altába, ahol háziorvosként dolgozik. Hétfőn telefonon értük utol, s mint azt elmondta: a tragédia idején éppen a családjával kirándult, s először egy büfé televíziójából értesült a szörnyűségről.

– Először csak az Oslóban történt robbanásról szóltak a hírek – folytatta Karosi Zoltán. – Nem sokkal később a mészárlásról is beszámoltak a híradók. Innentől kezdve minden mást töröltek. A televíziós társaságok stábjai élőben közvetítettek a helyszínről.


Bár Alta északon, a tragédia helyszínétől több száz kilométerre fekszik, a kanizsai háziorvos szerint mindenkit, így őket is valósággal sokkolták az események. Mint azt hozzátette: a táborba az ország szinte minden pontjáról érkeztek fiatalok, így könnyen előfordulhatott, hogy altai lakos is jelen volt a lövöldözésnél.

– A városban lépen-nyomon a 32 éves elkövetőről beszélnek a járókelők – folytatta Karosi Zoltán. – Ép ésszel felfoghatatlan mindaz, ami történt, hiszen a fiatalember kilenc év alatt megírt könyvében mindent részletesen eltervezett.

Az internetes közösségi portálokon a merénylet ellen tiltakozó oldalakat hoztak létre, melyekhez mostanra már több, mint 60 ezren csatlakoztak.
– Hallottam egy túlélő nyilatkozatát, aki elmondta, hogy egy szitává lőtt hulla alatt fekve vészelte át a borzalmakat – tette hozzá a kanizsai orvos. – Sokáig kérdéses volt, hogy valóban teljesen egyedül követte- e el a tettét, ám mostanra minden kétséget kizáróan kiderült: magányos tömeggyilkosról van szó.

A tettest egyébként szintén hétfőn állították a bíróság elé, s a felfokozott indulatok miatt óriási káosz alakult ki az épület előtt.
– Lincshangulat még nincs, az emberek egyelőre a valódi indokokra kíváncsiak – zárta a gondolatsort dr. Karosi Zoltán. 



Figyelem a szélsőségesekre

Bár a szervezet alapításának körülményeiről szóló leírás valóságosnak tűnik, Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint nagyon valószínű, hogy Anders Behring Breivik fantáziájában született meg az „Európai Ellenállási Mozgalom” története.

– Az ténynek hangzik, hogy 2002 áprilisában elutazott Londonba, és ott állítólag megalapították a mozgalmat, ám nem tudni, hogy továbbra is fenntartották-e vele a kapcsolatot – magyarázta a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézete igazgatója. – Mindenesetre nem példa nélküli, hogy jobboldaliak követnek el terrorista cselekményt: 1995-ben az Anders Behring Breivikhez hasonló gondolkodású és ideológiai beállítottságú Timothy McVeigh robbantott Oklahoma City-ben. Négy évvel később a szélsőjobboldali nézeteket valló David Copeland házi készítésű bombáival ölt meg emigránsokat és melegeket.


A szakértő rámutatott: Magyarországon a terrorizmus nem tartozik hozzá a politikai kultúrához – igaz, Norvégiában sem. A történtek szerinte azt is jelzik, hogy eddig a rendőrség elsősorban az iszlamistákra, a szeparatistákra koncentrált, a szélsőjobbos csoportokat kevésbé tekintették potenciális terroristáknak. Pedig az angol MI5 már figyelmeztetett, hogy az iszlamista robbantások kiprovokálhatják a szélsőjobb válaszát.

– Ez most változni fog, a hatóságok nyilván jobban figyelnek ezentúl erre az oldalra is – tette hozzá Tálas Péter. – Ez Magyarországon is így lesz, nagyobb figyelmet kapnak a szélsőségesek, talán még a fellépés is erőteljesebb lesz velük szemben. 


Szerintem 
Ártatlanokat ölni minden helyzetben elítélendő, hivatkozzon bármilyen mondvacsinált vallási vagy politikai indokra az elkövető. Nem is csoda, hogy mindazokat, akik a mostani norvégiai eseményekhez hasonló borzalmas cselekedeteket elkövettek, az esetek túlnyomó többségében nem találták beszámíthatónak az orvosok. Gyanítom, hogy Anders Behring Breivik esetében sem lesz másként – ám az őrület ezúttal precizitással és nagyfokú szervezőkészséggel is párosult. Feltehetően ezek miatt sikerült elkerülnie a lebukást, és iszonyatos terveit 9 éven keresztül titokban tartania. Pedig a neki tulajdonított, és kevéssel az oslói merénylet előtt az internetre felkerült, „Krisztus és Salamon templomának szegény bajtársai az új hadjárat dicsőségéről” latin alcímű könyvében az atombomba és más robbanószerek receptje mellett egyértelműen leírta, hogy 2002-ben kapta „szent küldetését” Londonban, s azóta annak végrehajtására készült. Ezen idő alatt nemcsak megírta az 1518 oldalas könyvét, de beszerzett minden szükséges robbanóanyagot, fegyvert, és aprólékosan kidolgozta cselekedeteit. Szóval az őrület mögött rendkívül tudatos tervezés állt, s talán ez a legmegdöbbentőbb az egészben.



Kapcsolódó cikkeink: 

Magyar származású a 93 embert meggyilkoló oslói ámokfutó legjobb barátja (folyamatosan frissítve) 

Merénylet Oslóban: a gyanúsított tagadja bűnösségét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!