Elérték, hogy állami vadászíjász vizsgát lehessen tenni Pacsán

A Pacsán működő civil szervezetek, valamint az egészségügyi szolgáltatók és a könyvtár működéséről hallgatott meg beszámolót az önkormányzat a legutóbbi képiselő-testületi ülésen.

Szabó Judit

Pacsán az egészségügyi alapellátást az ADA Háziorvosi Bt., a Hajduk Dent Fogászati Bt., valamint a védőnői szolgálat biztosítja. Bár a lakosságszámmal együtt a háziorvosi körzetbe bejelentkezett páciensek száma is csökkent, a praxis forgalma nem mérséklődött tavaly, az előző évihez hasonlóan havi átlagban kilencszáz esetben nyújtott segítséget a háziorvos. A problémák jó részét helyben kezelték, szakrendelésre az esetek mintegy tíz százalékában küldték a betegeket.

A Pacsán társadalombiztosítási ellátást nyújtó fogászati bt. hat település több mint négyezerötszáz lakójának ellátására kötött szerződést, s az elmúlt egy évben több mint ezerkétszáz beteget kezelt. A védőnői szolgálat ellátási területe Pacsa és Nemesrádó. A két településről tavaly tizenöt új várandós anyuka jelentkezett be. A szolgálat a tanács- adásokon és az iskolai vizsgálatokon kívül egészségnevelési programokat szervezett, például babamasszázs tanfolyamot és egészségnapot.


A pacsai könyvtár életében változás, hogy idén már nem önálló, hanem mozgó könyvtárként működik. Ez nagy segítség a dokumentumok beszerzésében, s már DVD-k is kölcsönözhetők – jelezte Deák Istvánné könyvtáros. A könyvtár népszerű szolgáltatása az internethasználat: főleg gyerekek veszik igénybe, de a felnőtt netezők számát is növelni szeretnék, ezért ősszel térítésmentes felhasználói tanfolyamot tartanak nekik, ha lesz rá érdeklődés.

A Haladás SE focicsapata tavaly is az első osztályban szerepelt, váltakozó sikerrel, de a kitűzött célt, a biztos bennmaradást sikerült teljesíteni. A Zala Megyei Íjász Szövetség elérte, hogy állami va- dászíjász vizsgát lehet tenni a pacsai pályán. Ilyen lehetőség Pacsán kívül csak Gödöllőn van. Az íjászok pályázatot nyertek egy esőbeálló építésére is. Az önkéntes tűzoltó egyesület közreműködött a tűzcsapok ellenőrzésében, tűzoltási bemutatót tartott és szerepet vállalt a lakosság, a fiatalok tűzvédelmi ismereteinek gyarapításában.

A Pacsai Népdalkör és Citerazenekari Egyesület a költözések, betegségek és elhalálozások miatt sajnos csökkenő létszámmal, de továbbra is aktívan működik. Készülnek a kézikaszás arató bemutatóra, a Vass Lajos Országos Népzenei Verseny megyei döntőjére, s többek között a kotyolási és regölési hagyományok felelevenítésére a faluvédő egyesület év végi rendezvényén. Az utóbbi szervezet a város közterületeinek szépítésében, s rendezvények szervezésében vállal szerepet.


HALAKAT TELEPÍTETTEK ÉS FOGTAK
Pacsa legnagyobb civil szervezete a Haladás Horgászegyesület, amely ma már 193 tagot tömörít, köztük sok gyermek és ifjúsági horgászt. A pacsai tóba tavaly 2,2 millió forint értékben telepítettek halat, a horgászok az év során 5300 kilót zsákmányoltak. Az idén 35 éves egyesület gondoskodott a tóhoz vezető utak karbantartásáról, s rendezvényeket szervezett. Az idei horgászversenyt és a civil napot a közelmúltban tartották. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!