Bálint Péter színművész: kitűnő közönségünk van Zalaegerszegen

Kanyargós utat tett meg, mire Zalaegerszegre ért és bár a jelenlegi az első évad, amit a Hevesi Sándor Színháznál tölt, úgy érzi, minta időtlen idők óta játszana a zalai megyeszékhelyen. Bálint Péter jól érzi magát a társulatnál.

Péter Gyöngyi

Az újonnan érkezőt mindig a munka viszi közelebb a társakhoz. A kisfiú meg az oroszlánok, a Liliomfi, a Scapin furfangjai című darabok is szerepelnek repertoárján, Bálint Péternek volt tehát módja rá, hogy mihamarabb megismerje kollégáit.

- Befogadtak, elfogadtak, a pillantásokból, a színpadi létezésből legalábbis úgy érzem - felelte a színművész, akivel éppen szerződtetését követően beszélgettünk. Panaszra nincs és úgy tűnik, nem is lesz oka: - Jövő szezonban öt előadásban játszom majd. A Scapin furfangjai műsoron marad és bár a Túl a Maszat-hegyen című mesét május végén bemutatjuk, a jövő évad kínálatát színesíti. Emellett Shakespeare Vízkereszt vagy amit akartok című művében kaptam szerepet, ezt Csiszár Imre rendezi, a Légy jó mindhalálig című produkcióban lesz még feladatom, illetve a Rongyláb című musicalben is.

Bálint Péter Nagyváradon született, de mindössze két évet élt ott. Nagyszalontához kötik már ifjúkori emlékei, az érettségit is ott tette le, az Arany János Gimnáziumban maturált. Marosvásárhelyen tanulta a színészmesterséget, majd a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház következett. A város, a színház testvéri kapcsolatot ápol Veszprémmel és annak teátrumával, 1975-től kétévente tartott találkozót a két együttes.

- Abban az időben, az "átkosban" óriási dolog volt, hogy jöhettünk, mindig vártuk ezeket az összejöveteleket. Remek előadásokat hozott a Petőfi Színház és mi is nagyon jó produkciókkal érkeztünk - idézte Bálint Péter, akinek sorsát megpecsételték ezek az események, hiszen sorsa végül az országhatárnak erre a felére irányította.

 - Nem volt könnyű, hiszen országot is váltottam, nem csak színházat, ám ismerős közegbe kerültem. Rögtön szerződést kaptam és nagyszerű feladatokat, olyan kollégákkal játszhattam Veszprémben, akiket már régóta ismertem. Főszerepbe csöppentem, egy sokáig indexen lévő darabban Gáli József Szabadsághegy című művében Paál István rendezett. Aztán új vezetés került a teátrum élére...

A művész tehát - kényszerből -  odébbállt, a korábbi munkakapcsolatnak köszönhetően Szilágyi Tibor direktor várta Sopronba. Furcsán hangzik, de ennek a váltásnak köszönhetően telepedett le aztán párjával Budapesten, hiszen a hűség városának társulata a fővárosban próbál, csak a bemutatót megelőzően "költözik" Sopronba, ahonnan négy év után kellett, hogy elköszönjön egy igazgatóváltás után.

- Ezen a pályán a véletlen és a szerencse nagyon meghatározó. Három évig ugyan nem kötött szerződés egy társulathoz sem, ám játszottam a budapesti Nemzeti Színházban. Ez egy csoda volt - összegzett. - Sopronban Csiszár Imre rendezte a Tizenkét dühös ember című darabot, melyben a hatodik esküdt voltam. Ennek köszönhetően hívtak aztán a Nemzetibe. Történt ugyanis, hogy kitűnő kollégám, Spindler Béla megbetegedett. Az egyik szinkronstúdióból jöttem el éppen, amikor megszólalt a telefonom: Jordán Tamás hívott azzal, hogy be kellene ugranom a Tizenkét dühös emberbe, de úgy, hogy gyakrolatilag előadás előtt összemondjuk a szöveget, aztán máris felmegy a függöny...

Akkor már egy éve nem játszottam a szerepet, ráadásul Sopronban nagyszínpadon ment a darab, Budapesten pedig kamaraelőadásként futott. Nem mondom, hogy nem voltam ideges... Fantasztikus színészek, Kossuth-díjas művészek közé érkeztem, nagyon jól fogadtak. Elég jól sikerülhetett a beugrás, mert a Buborékok című produkcióba is meghívott aztán Jordán Tamás, melyben Udvaros Dorottyával és Blaskó Péterrel volt jelenetem.

Bálint Péter a nagyszerű élmények ellenére is vidéken érzi igazán otthon magát.  -  Erős társulatok vannak vidéken, nagyon jó színházak, mint például itt, Zalaegerszegen. Kitűnő a közönségünk is - összegzett. - Jó érzés, hogy már most tudjuk, jövőre mikor, milyen előadásban lesz feladatunk.
Péter Gyöngyi

Bálint Péter: Erdélyből-Zalaegerszegig

A diploma kézhezvétele után, 1973-tól 1989-ig a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház tagja volt, majd 1989 és 2002 között a veszprémi Petőfi Színházban játszott. Azt követően, 2003-ban szerződött a soproni Petőfi Színházhoz, ennek az együttesnek 2007-ig volt tagja. 2010-ben szerződött a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!