Ab: alkotmányellenes a köztisztviselők indoklás nélküli felmentése (frissítve)

Alkotmányellenes a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénynek az a szabálya, amely a munkáltató számára lehetővé teszi a köztisztviselő indokolás nélküli felmentését - határozott kedden egyhangúlag az Alkotmánybíróság (Ab).

MTI

Az alkotmányellenes rendelkezést az Ab a határozat közzétételét követő nappal megsemmisítette - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
   
Az Alkotmánybíróság utalt arra, hogy korábban, 2011 februárjában hozott határozatában megállapította, alkotmányellenes a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján foglalkoztatott személyek indokolás nélküli felmentésének lehetősége.
   
A mostani határozatában az Ab kimondta: a korábban kifejtett alkotmányossági indokok alapján a munkáltató részére biztosított korlátlan felmentési jogkör a köztisztviselők esetében is alkotmányellenes. Az indokolás nélküli felmentés lehetősége a köztisztviselők esetében is sérti ugyanis a jogállamiság elvét, a munkához való jogot, a közhivatal viseléséhez való jogot, a bírósághoz fordulás jogát, valamint az emberi méltósághoz való jogot.
   
Az Alkotmánybíróság most sem vitatta, hogy az államszervezet hatékony működése indokolhatja a közszolgálati jogviszonyban álló tisztviselők felmentési lehetőségének könnyítését a korábbi szabályozáshoz képest. Ennek azonban álláspontja szerint nem lehet módja a munkáltatói jogok gyakorlójának korlátlan döntésre való felhatalmazása.
   
Mint írták, a megsemmisítés időpontjának meghatározásakor az Ab figyelemmel volt arra, hogy - szemben a kormánytisztviselői jogviszonyra vonatkozó szabályozással - a köztisztviselői jogviszony megszüntetése az indokolás nélküli felmentést lehetővé tevő rendelkezés megsemmisítésével átmenetileg sem marad szabályozatlan.
   
A határozathoz Bihari Mihály, Bragyova András, Paczolay Péter és Stumpf István alkotmánybírák párhuzamos indokolást fűztek - olvasható a közleményben.
   
A határozat teljes szövege az Ab honlapján (www.mkab.hu) olvasható.

 

OLDALTÖRÉS: Az indoklás nélküli elbocsátások leállítását követeli az MSZP

 

 

 

 Az indoklás nélküli elbocsátások leállítását követeli az MSZP


Az MSZP arra szólítja fel a kormányt és a köztisztviselőket alkalmazó önkormányzatokat, hogy azonnal állítsák le a kormánytisztviselők és a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátását - mondta Lamperth Mónika, a szocialisták közjogi kabinetvezetője az Alkotmánybíróság (Ab) döntését kommentálva az MTI-nek.
Az Ab kedden egyhangú határozatban alkotmányellenesnek mondta ki a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénynek azt a szabályát, amely a munkáltató számára lehetővé teszi a köztisztviselők indokolás nélküli felmentését. Az alkotmánysértő rendelkezést a testület a határozat közzétételét követő nappal semmisítette meg.
   
Lamperth Mónika emlékeztetett arra, hogy az Ab februárban már megállapította: alkotmányellenes a kormánytisztviselők indokolás nélküli felmentésének lehetősége. Ezt a rendelkezést akkor május végi határidővel semmisítette meg a testület.
  
 A szocialista politikus ugyanakkor - pártja korábbi véleményének megfelelően - kijelentette: a kormánynak a határozat hatályba lépéséig is tartózkodnia kell az alkotmánysértő rendelkezések alkalmazásától, így a kormánytisztviselők és a köztisztviselők indoklás nélküli kirúgásától.
   
Az Ab döntésével kapcsolatban az MSZP-s politikus leszögezte: a testület visszaigazolta a szocialisták érveit, miszerint jogállamban senkit sem lehet alkotmányos jogaitól megfosztani, az indoklás nélküli elbocsátás pedig sérti a munkához, a közhivatal viseléséhez, valamint az emberi méltósághoz való jogot. Azt is mondta: a kormány nem gyakorolhat "totális hatalmat" a köztisztviselők felett.

OLDALTÖRÉS: KDNP: a jogalkotókra nézve is kötelező az Alkotmánybíróság döntése



KDNP: a jogalkotókra nézve is kötelező az Alkotmánybíróság döntése



KDNP: a jogalkotókra nézve is kötelező az Alkotmánybíróság döntése



KDNP: a jogalkotókra nézve is kötelező az Alkotmánybíróság döntése


A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint ha az állampolgárokra nézve kötelező, akkor a jogalkotókra is az az Alkotmánybíróság keddi döntése.
   
A kisebbik kormánypárt - arra reagálva, hogy kedden az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a köztisztviselők indoklás nélküli felmentésére vonatkozó szabályt - az MTI-vel azt közölte, pontosan tanulmányozni kívánják az Alkotmánybíróság döntését, s ennek megfelelően rendezik majd a kérdést.
   
Az Ab kedden egyhangú határozatban alkotmányellenesnek mondta ki a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénynek azt a szabályát, amely a munkáltató számára lehetővé teszi a köztisztviselők indokolás nélküli felmentését.
   
Az alkotmánysértő rendelkezést a testület a határozat közzétételét követő nappal semmisítette meg.

 

OLDALTÖRÉS: Fidesz: megkeressük az alkotmányos megoldást

 

 

 

Fidesz: megkeressük az alkotmányos megoldást

 Tudomásul veszi a Fidesz az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntését, amelyben alkotmányellenességre hivatkozva megsemmisíti a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátását lehetővé tevő törvényi rendelkezést. A nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke az MTI-nek azt mondta, megkeresik az alkotmányos megoldást.


Kósa Lajos úgy fogalmazott, az Ab korábbi, a kormánytisztviselőkkel kapcsolatos döntésének az "unokatestvére" a mostani. Emlékeztetett ugyanis, hogy a testület már korábban alkotmányellenesnek minősítette a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentéséről szóló rendelkezéseket, így várható volt, hogy a köztisztviselők esetében is így dönt.
   
Az Ab egy idén februári határozatában állapította meg, hogy alkotmányellenes a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján foglalkoztatottak indoklás nélküli felmentésének lehetősége. A mostani határozatában a testület azt mondta ki, hogy a korábban kifejtett alkotmányossági indokok alapján a munkáltató részére biztosított korlátlan felmentési jogkör a köztisztviselők esetében is alkotmányellenes.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!