Purimi ünnepség: a mulatságé és a gasztronómiáé volt a főszerep Nagykanizsán

A hagyományoknak megfelelően purimi ünnepségre került sor szombat délután a Nagykanizsai Zsidó Hitközségben.

Horváth-Balogh Attila

A purimnak nevezett zsidó ünnep a bibliai kor végén született, s a perzsiai zsidóság megmenekülésének állít emléket. Az ehhez kapcsolódó legendát dr. Székely István, a hitközség elnöke köszöntés gyanánt mesélte el az ünneplésre összejött vendégeknek.

- A történet I. Nagy Xerxész, perzsa király lakomájával kezdődött - így az elnök - melyen a király szakított feleségével. Az ez követő párkeresés után végül a zsidók bírája, Mordecháj nevelt lányában, Eszterben találta meg az igazit. (Mordecháj nem mellesleg megmentette az életét, amikor étellel akarták megmérgezni.) Xerxész gonosz minisztere, Hámán a zsidókra akarta haragítani a királyt, ám összesküvése lelepleződött, a zsidók pedig megmenekültek.

A rövidke emlékezés után a mulatságé és a gasztronómiáé volt a főszerep. A Budapestről érkezett Sabbathsong Klezmer Band tagjai purimi történeteket adtak elő, az asztalokra pedig ilyenkor szokásos ételek, sütemények kerültek - többek közt szilvalekvárral, dióval töltött édesség, a Hámán füle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!