Veszélyes ünnepi fényfüzérek

Elkezdődött a kiemelt, karácsonyi fogyasztóvédelmi ellenőrzés. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fokozott hangsúlyt fektet a nagy áruházláncok kereskedelmi akcióinak ellenőrzésére, valamint a kiemelt szezonális termékek piacfelügyeletére.

Osváth Sarolta

Fogyasztóvédelmi ellenőrzés leginkább a vásárlók által nagy számban felkeresett helyeken, például vásárokon, piacokon, bevásárlóközpontokban, kitelepült árusítóhelyeken lesz - jelentették be a minap a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetői. Az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak a szezonális termékekre, köztük a fényfüzérekre, valamint a gyermekeknek szóló árukra. Ezeknél ugyanis gyakrabban fordulnak elő a termékbiztonsággal és a fogyasztói tájékoztatással, a származással, illetve a használati utasítással kapcsolatos hiányosságok. Az akciós termékek esetében is a fogyasztói tájékoztatásra koncentrálnak, ellenőrzik, hogy valóban akcióról van-e szó, elegendő készlet áll-e rendelkezésre.

Pintér István, az NFH főigazgatója a korábbi karácsonyi ellenőrzések tapasztalatairól elmondta: az utóbbi években csökkent a kifogások aránya. Jellemző azonban, hogy a betiltott áruk évről évre visszakerülnek a polcokra. Felhívta a figyelmet arra, hogy a sikeres karácsonyi vásárlás a fogyasztókon is múlik, tudatosan kell felkészülni az ajándékok beszerzésére. Különösen a gyermekjátékok esetében legyünk körültekintőek, ellenőrizzük a biztonságot, a működőképességet, a ruházati cikkeknél pedig a díszítések, cipzárok rögzítését.

A legtöbb gondot az ilyenkor rendkívül népszerű fényfüzérek okozzák. Ezeket tilos piacokon, aluljárókban árusítani, az ünnep előtti vásárlási rohanásban és az olcsóság miatt mégis sokan elcsábulnak. Az „alkalmi vétel” azonban visszaüthet, bosszantó, ha a fényfüzér nem működik, de sérülést is okozhat, sőt, lehet életveszélyes, a rossz szigetelés vagy kontakt-hiba miatt.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumi vizsgálatokkal is igyekszik kiszűrni a nem megfelelő termékeket - mondta el Schreiberné Molnár Erzsébet általános főigazgató-helyettes. Kiemelten vizsgálják a fényfüzérek biztonságát, a távirányítós kisautók felmelegedését, a textíliák, a csokoládé és kakaó összetételét. A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet arra, hogy a jogos fogyasztói érdeket csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha legális helyen vásároltunk és megőriztük a blokkot, a nyugtát. Érdemes azt is ellenőrizni az áruházakban, hogy a kiválasztott áruk ára megegyezik-e az akció során a polcon feltüntetett árral.

A kereskedelmi akciókkal kapcsolatban elmondták: az akciós termékekre is kötelező és érvényes a szavatosság, a jótállás. A tapasztalatok szerint – bár ez esetben az utólagos csere nem kötelező - a kereskedők a vásárlás előtt ezt is felajánlják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!