Nemzeti rock Nagykanizsáról: hagyományápolás, hit és erkölcs

Az ősi hagyományok iránti tisztelet, a hit és erkölcs kérdése jelenik meg a nagykanizsai gyökerekkel rendelkező Onogur zenekar dalaiban. A négytagú formáció nemzeti rockot játszik, s alig néhány hónappal a megalakulásuk után már számos eredményt mutathatnak fel.

Gyuricza Ferenc

A csapat vezetője Mosdósi Szilárd, aki a pogány hatásokat dalaiba építő, s a black-metal irányzatának világában mozgó Teurgia zenészeként már jelentős nyomot hagyott a hazai underground világában, a zenekar 2008-ban kiadott With True Faith című nagylemeze ugyanis nemcsak a magyarországi szaksajtóban kapott jó kritikákat, de külföldön is elismerően írtak róla. A Teurgia azonban inkább a kelta mondavilággal foglalkozott, ezért a gitáros-énekes a kilépés mellett döntött.

- Számomra az ősmagyar vallás hit és erkölcstana az etalon, s a dalaimban is ezekről szeretnék szólni - mondta a zenész. - Elvileg a Teurgia második albuma e koncepció szerint készült volna, ám hat évnyi közös múlt után mégis a szakítás mellett döntöttem. Kerestem új társakat, akiket részben az oi-zenét játszó egykori Anger Inside nevű formáció tagjaiban találtam meg. Miután már a Teurgia idején sok ötletem felhalmozódott, ezért ezeket továbbvittem, így viszonylag gyorsan összeállt a koncertprogramunk. Egy év alatt tíz dalt raktunk össze, ebből kilenc a saját szerzeményünk, s mindössze egy a feldolgozás.



A nemzeti rock heavy metalhoz közelálló vállfaját művelő Onogurnak a gitáros-énekes Mosdósi Szilárd mellett a szintén gitáron játszó Tomi, a basszusgitáros Józsi és a dobos Miki tagja még. Eleinte volt még egy ötödik személy is a csapatban, ám ő viszonylag hamar távozott. A három maradó zenész egyelőre csak a keresztnevét használja, mondván: akik magukra vették a nemzeti rock keresztjét, azokat még ma is érik atrocitások, pedig ők nem akarnak mást, mint zenélni. A koncertezés mellett ez év júniusában részben egy újudvari, részben egy nagykanizsai stúdióban rögzítettek is néhány dalt, majd Ad Absurdum címmel megjelentettek egy úgynevezett demo-albumot, amely három dalt, valamint két rövidebb zenei betétet, introkat tartalmazott. A kiadványnak - amelyet az együttes internetes honlapján keresztül is el lehet érni - szintén kedvező volt a fogadtatása.





- A kedvező visszajelzések hatására több ajánlatot is kaptunk - folytatta az Onogur vezetője. - Egy új-zélandi kiadó vállalná, hogy egy ottani zenekarral közös CD-t jelentessen meg, ezen hat dallal szerepelhetnénk. Szívesen kiutaznánk játszani is, de ennek egyelőre nincs realitása, hiszen csak a repülőjegy 1,6 millió forintba kerülne. Van egy másik lehetőség is, egy január elején megjelenő válogatásalbumon ugyancsak hallhatóak lesznek a dalaink. Emellett tervezzük az első saját albumunkat is, ami 2011-ben készülne el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!