Kifizették, de készen volt-e? Megszűnt a nyomozás a termálügyben

Megszüntette a nyomozást az ügyészség Tóth András volt pusztaszentlászlói polgármester ellen, akit többek között hűtlen kezeléssel gyanúsítottak a termálberuházással összefüggésben.

Szabó Judit

Jogerőssé vált a Zalaegerszegi Városi Ügyészség határozata, amely megszüntette  Tóth András és négy társa ellen a megyei rendőr-főkapitányságon folytatott nyomozást.  Az ügy előzménye, hogy az önkormányzat 2003-ban 30 millió forint   támogatást nyert  termálfürdő építésére, s a  Hoffmann Rt.-vel szerződött a  kivitelezésére, 45 millió forint értékben. Megbízta továbbá a Közmű 2000 Kft.-t a termálkút kiépítésével, 9,75 millió forintért. A névtelen feljelentés szerint a fürdő nem készült el az eredeti határidőre, 2003 végére, Tóth András mégis engedélyezte a szerződés szerinti teljes vállalkozói díj  kifizetését, s százszázalékos készültségéről számolt be a pályázat kiírójának fiktív teljesítési igazolások alapján.

A nyomozás során megállapították, hogy a beruházás  műszaki tartalma időnként megváltozott, és nem készült minden műszaki paraméterre kiterjedő, részletes kiviteli terv. Ebből adódóan a hatóság nem tudott  megnyugtatóan  állást foglalni arról, hogy a kivitelező a rá bízott feladatokból mennyit végzett el határidőre, s hogy  valódiak voltak-e a teljesítési igazolások. Az önkormányzati képviselők vallomásai sem segítettek (ők csak 2005-ben szembesültek a kifizetésekkel), s  az  igazságügyi szakértői vélemények sem.  Az egyik szakértő szerint 30 százalékos teljesítést honorált az önkormányzat százszázalékos  díjjal, a másik szerint a díjazás összhangban volt a  munkákkal, az ellentmondás feloldására beszerzett harmadik vélemény pedig  49 százalékos készültségről szólt.

A bizonyítékok és a szakértői vélemények közötti   feloldhatatlan ellentmondások miatt nem lehetett eldönteni azt sem, hogy Tóth András kárt okozott-e a falunak. Mégha ki is derült volna, hogy a kivitelező kevesebb munkát végzett, mint amennyiért felvette a pénzt,  a kár okozására irányuló szándék akkor sem lenne megállapítható, mert Tóth András megalapozottan és reálisan bízhatott abban, hogy  a Hoffmann Rt. a hátra lévő teendőket    elvégzi, állt az  indoklásban.

A volt polgármestert ingatlanügyekben  is meggyanúsították vagyoni hátrány okozásával, de az ügyészség kimondta: nem történt bűncselekmény.  Az Amnon Kft.-nek eladott, majd visszavásárolt, és az Eurowild Kft.-nek  értékesített területtel kapcsolatos ügylet  összességében hasznot hozott a településnek. Az Eurowildnek ezer forintért eladott telek kapcsán elfogadták Tóth András védekezését, hogy a kedvezményt egy úszómedence építésének fejében kapta a cég. Egy harmadik ingatlan  esetében  a becsérték és a vételár közötti csekély  különbség zárta ki a bűncselekmény elkövetését.



Előzmények, kattintson az alábbi címekre!


2009. május 1.
Leküzdöttek a gondokat, Usztics Mátyás pedig felvatta a fürdőt
Jeles napra virradtak a pusztaszentlászlóiak, hiszen elkészült a rég várt termálstrand. Az ünnepélyes átadón Usztics Mátyás színművész vágta át a nemzetiszínű szalagot.


2009. március 25.
Termál-sztori, újabb fejezet: Puszaszentlászló megmenekült a csődtől
Nem az önkormányzatnak, hanem egyszemélyes gazdasági társaságának kell visszafizetnie a termálfürdő építésére jogosulatlanul igénybe vett állami támogatást.


2009. március 1.
Túl zavaros a pusztaszentlászlói termál-balhé?
Nagy bajba kerül, akár csődbe is mehet az önkormányzat, ha vissza kell fizetnie a termálfürdőre igénybe vett, s nemrég kamatostól visszavont állami támogatást.


2009. februrár 17.
Elúszott milliók - az önkormányzatnak vagy a gazdasági társaságnak kell fizetnie?
Visszavonta a termálprogramhoz nyújtott támogatást a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács. A nemrég hozott döntés szerződésszegés következménye.


2008. július 12. 
Nincs fegyverszünet
A termálfürdő, a szennyvízberuházás és a költségvetés helyzete volt a témája a csütörtök esti falugyűlésnek, a polgármesteri szék megüresedését követő első ilyen fórumnak.


2006. augusztus 24.
Újból nekiláttak
Úgy tűnik, minden esély megvan rá, hogy befejeződjön a hányatott sorsú termálfürdő felépítése. A félig kész építmény kialakításának folytatását egy egerszegi gazdasági társaság vállalta magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!