A hungarikumnak számító puli soha nem lett divatkutya

Gyermekkorában, még Németországban kötött egy életre szóló barátságot a pulikkal dr. Hetey Susanna, aki Zalában letelepedve sem mondott le a kutyák társaságáról.

Kelemen Valéria

- Magyar származású édesapám volt Németországban pulik tenyészeti elnöke, s tizenkét éves koromban kaptam tőle egy pulit, akit testvérként szerettem. Körbejártuk vele a világot, Dániában világgyőztes lett, s emellett kétszer volt Európa-bajnok, többszörös fajta és klubgyőztes - idézte a kezdeteket Susanna, aki érettségi után jött Magyarországra tanulni.

- A SOTE-n végeztem az egyetemet, s mivel addigra a szüleim is Magyarországra jöttek, itt ragadtam. Volt egy időszak, amikor nem volt pulim, de akkor is tudtam, hogy visszatérek hozzájuk, mert nekem ez a csúcs.

Susanna amondó: a Közép-Ázsiából származó, s a Kárpát-medencébe nomád pásztorok révén kerülő puli nem kutya, hanem PULI, csupa nagybetűvel, a nyolc magyar kutyafajta között is különálló. A juhok és a csordák mennyiségének csökkenésével pásztorkutyaként háttérbe szorult, inkább családi és házőrző eb lett belőle.

 - Szerencse, hogy a puli soha nem lett divatkutya, s emiatt nem lehetett túltenyészteni, megmaradt az ősi fajta jellege - fogalmazott a doktornő, aki szerint a puli harmonikus, temperamentumos és intelligens jelzőkutya, egy hungarikum, melynek ápolása - zsinóros és lapos tincsei miatt - nagy munkát igényel. Ezért aztán sokan elajándékozzák, nem is gondolva arra, hogy a pulinak az a legnagyobb büntetés, ha a családból kikerül.

A kiválóan szocializált pulikon láthattuk:  Fátyolkának és magyar junior bajnok Füstösnek is Susanna a "Non plus ultra", mindennek a netovábbja, a felülmúlhatatlan. Beszélgetésünk alatt fegyelmezetten feküdtek gazdijuk mellett, míg anyjuk, Terka, a bokorban foglalta el a figyelőhelyét. A puli egyébként nem harap, csak csíp, s csak akkor, ha úgy gondolja: a gazdit meg kell védeni. Így tesz Fátyolka is, aki bár minden kiállításon részt vesz a családdal, egyelőre csak szurkoló, mivel a bírálatokon nem hajlandó megmutatni a fogát. De sebaj, mert gazdája, dr. Hetey Susanna fogszakorvos előbb-utóbb erre is beidomítja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!