Újra közlekedne a vonat Zalalövő és Körmend között?

A napokban megjelent sajtóhírek szerint újraindulhat a vasúti közlekedés a decemberben bezárt vasútvonalak egy részén, többek között a Zalalövő és Körmend közötti síneken.

Szabó Judit

Fónagy János, a Fidesz szakpolitikusa a napokban megerősítette, hogy a vasúti közlekedés újraindítását tervezik azokon a bezárt szárnyvonalakon, ahol nincs műszaki probléma. Lapinformációk szerint a Komárom-Székesfehérvár, Debrecen-Létavértes, Almásfüzitő-Esztergom, Godisa-Komló, Győr-Veszprém és  Zalalövő-Körmend vonalon indíthatják újra a személyvonatokat. A MÁV a hírre reagálva tudatta: technikai akadálya nincs a személyközlekedés visszaállításának, hiszen mindent megtettek, hogy a tavaly bezárt 29 szárnyvonalon megőrizzék a pálya és a műszaki berendezések állapotát. A Zalalövő-Körmend vonalon mégis lenne pótolnivaló: az  egyik szintbeli kereszteződésből ellopták a fényjelző berendezés működését biztosító összekötő kábelt.

A szakaszon december 13-án szűnt meg a személyszállítás. A döntést az utasok számának csökkenésével magyarázták. A napi nyolc vonatpárt két új buszpár menetrendbe állításával igyekeztek pótolni.

Vertetics László, Zalalövő polgármestere a vonatközlekedés újraindításának tervéről még nem kapott hírt hivatalos forrásból, de jelezte: a városban örömmel fogadnák a döntést, mert nem elégedettek a vasúti közlekedés megszüntetése után kialakult buszmenetrenddel. Szülők panaszkodtak, hogy a vasi városokban tanuló gyerekeiknek sokat kell várniuk a buszra, amely tanítás után hazaviszi őket Körmendről Zalalövőre. Az önkormányzat tolmácsolta a menetrend-változtatási igényeket a Volánnak, de nem sikerült változást elérni, a Volán a forgalomszámlálási adatok alapján nem tartotta indokoltnak a járatsűrítést.

Vertetics László elmondta: ahhoz, hogy a Zalalövő-Körmend vasútvonalon 30-40 kilométer óránál gyorsabban közlekedhessenek a személyvonatok, illetve teherszállítás is elindulhasson, fel kellene újítani a vasúti pályát és a körmendi Rába-hidat. Tehervonatok már évtizedek óta nem járnak a szakaszon, olyan rossz állapotú a pálya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!