Kutyatemető: ritka turisztikai látványosság a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

Elhantolt ebek emlékparkját avatták vasárnap a Keszthelyi-hegység Vállushoz tartózó területén. A kutyatemetőt hajdan katonák létesítették, most civil összefogással vált turisztikai látványossággá.

Horányi Árpád

A fejfákkal megjelölt kutyasírok régi keletűek, ezek eredetét a vonyarcvashegyi polgárőrök kezdték kutatni. Támpontot jelentett, hogy a feliratokon a  kutyanevek mellet  rendfokozati megjelölések szerepelnek. Mint kiderült, a közelben katonai objektum működött,  az ott idő közben elpusztult állatokat  hantolták el ott.                  

A ritka látványosság a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban van,  a büdöskúti erdőrész és a Szent Miklós forrás közötti turistaútvonalon.   A felújítás civil kezdeményezését együttesen segítette Vállus, a vele szomszédos Balatongyörök és Vonyarcvashegy önkormányzata. Az avatáson a  három település polgármestere: Herczeg Béla,Kiss László Tibor és Seffer József mondott    beszédet.

A  vendégek közt ott volt Tóth Sándor, aki hajdan a katonai objektum parancsnoka  volt. Elsőként ő temette el ott Vulkán nevű kutyáját, mely gazdájától jelképesen őrnagyi rangot kapott, ahogy az a sírfeliraton ma is olvasható.

A területen 12 fejfa áll, ezeket felújították,  alacsony fagerenda kerítés szegélyezi a sírhantokat. A munkálatokat  a vonyarcvashegyi polgárőrök a község településüzemeltetési csoportjának  közreműködésével végezték el.  Közelében turistapihenő helyet is kialakítottak, padokkal.
   
A temető egy különleges színfolt a természeti környezetben.   Látványossága mellett  állatbarátok emlékhelyéül is szolgál. E funkcióval összefüggésben  már   helyszíni találkozók, programok szervezésének  ötleteit is felvetették az eseményen résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!