Elveszett Raffaello-festményt találtak Modenában

Raffaello talán utolsóként festett alkotása került elő a modenai Este-képtár raktárából. Értékét 30 millió euróra becslik.

MTI

"Felfigyeltem erre a 30 x 40 centiméteres festményre. Miért helyezték díszes, aranyozott képkeretbe? Aki ezt a keretet választotta, ismerte az alkotás értékét!" - számolt be felfedezése körülményeiről a közép-olasz Reggio Emilia tartomány műemlékvédelmi főfelügyelője, Mario Scalini, aki a modenai Este-képtár raktárában Raffaello-festményt talált. 27 ezer alkotás között akadt meg a szeme az urbinói mester festette gyönyörű Szűz Mária-arcon. Scalini szerint Raffaello legutolsó, befejezetlen művéről van szó. A Madonnának csak az arca készült el, mivel néhány nappal a mű elkezdése után, 1520 nagypéntekén, Raffaello elhunyt.
   
A Szűz Máriát Canossa hercege rendelte meg, és a képet Raffaello műhelyének legtehetségesebb tanítványa, Giulio Romano fejezte be. A kész alkotás ma a madridi Pradóban látható Modenai gyöngyszem címmel. 
   
A Raffaello festette eredeti az 1500-as évek közepén került Modenába, Luigi d'Este bíboros gyűjteményébe. Az Este-képtár 1663-ban készített nyilvántartásában az akkori udvari festő feljegyzett egy Raffaello festette női arcot, de erre később semmilyen más utalás nem történt. A raktár mélyén eltűnt.
   
Scalini nem csak szemére bízta annak a megállapítását, valóban Raffaello-képről van-e szó. A festmény származását a pisai Art-Test laboratóriumban a legkorszerűbb eszközökkel vizsgálták meg, többek között ultraibolya sugarakkal világították át. A reneszánsz festmény harmadik évezredbeli röntgenjét végző Anna Pelagotti elmondta: a festmény két kéz munkája. Giulio Romanóé, aki hozzányúlt a képhez. A legelső réteg azonban Raffaellóé, aki a Szűz Mária-fejet eredetileg egy háromszögben helyezte el.
    
A laboratóriumi vizsgálatok után Scalini kétséget kizárva állítja, hogy Raffaello-festmény került elő. A képet még a restaurálási laboratóriumban vizsgálják, innen a modenai Este-képtárba viszik vissza - a raktárnál méltóbb helyre. Az eredményeket Scalini május 27-én összegzi. A kép értékét legalább 30 millió euróra becsüli.
   
"Nemrég egy hasonló Raffaello-rajzot 29 millióért árvereztek el, és ez többet ér" - mondta Scalini, hozzátéve, hogy a képen végzett tudományos munkát Emilia Romagna egyik pénzintézete finanszírozta, mivel az Este-képtár három éve nem kap támogatást.

Ezek is érdekelhetik