Felújított versház

Immár a kilencedik, Őszi könnyek nélkül című kötetével jelentkezett nemrégiben a dél-zalai irodalmár, Riersch Zoltán, aki töretlen lelkesedéssel járja a maga útját.

Kelemen Valéria

A félemetes sebességgel dolgozó Riersch Zoltán elárulta: egy hónap leforgása alatt alkotta meg a legújabb kötetében található verseket - köztük korunk stációit 14 opusban, s a Kocsis Katalin zenei könyvtárostól kapott Bach CD ihlette Intermezzót.


- Ahhoz, hogy még tovább tudjak lépni, egyrészt le kellett zárni az addigi életemet jellemző versírási technikákat, másrészt szembe kellett néznem azzal, hogy 62 évesen is képes vagyok a megújulásra - mondta a kanizsai költő. - Tagja vagyok a Civil Kerekasztal, a Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik Egyesülete, a kanizsai Takács László Irodalmi Kör, a Zalai Írók Egyesülete és az óbudai Krúdy Kör együttesének, ahol olyan emóciók érnek, melyek elgondolkodásra, feladatmegoldásra, felelősségvállalásra és alkotásra késztetnek. Aki ilyen közösségeknek tagja, annak valamit le is kell tenni az asztalra. A megújuláshoz nélkülözhetetlen önmagam kemény bírálata, hiszen egy ház felújításához is tudnunk kell, mitől amortizálódott, aztán a tanulságokat hasznosíthatjuk az újjáépítésnél.

Riersch Zoltán a kilencedik kötete kapcsán megjegyezte: egy ház felépítésénél minden szint után jön egy következő, ő még nem tart a háztetőnél, egyelőre csak a falakat rakja. Szerinte a kortárs költészetben nincs szabály, így az új verseinél is csak arra törekedett: legyen mondanivalója, tanulsága és felelőssége, mégpedig olyan, amiért az olvasó a kezébe veszi.

- Szerencsés vagyok, hogy a kanizsai Halis-könyvtárban dolgozhatok, mert az olyan számomra, mint egy kohó, ahol folyamatosan kapom a tüzelőt - folytatta. - Kultúrcentrum, az értelmiségiek találkozóhelye, ahol minden beszélgetés alkotásra inspirál.Riersch Zoltán nem ül a babérokon: már nyomdában van a tizedik, A Murától a Potyli-partig című kötete, melyben esszékkel és publicisztikákkal lép olvasótábora elé.


TERMÉKENYSÉGETJ ELEZ A KÖTETSOR
Riersch Zoltán 1948-ban született Kiskomáromban. Alapító elnöke volt az Aranyecset Irodalmi, előadóművészeti és Zenei Egyesületnek. Számtalan magyar és külföldi, főleg erdélyi honlap és blog közli az írásait. Huszonhárom antológia társszerzője. Kötetei: Néha téved a költő, Murai szél, Kicsi kéz simul kérges tenyérhez, Petróleumlámpák árnyékában, Barackvirág ivadéka, Arcomba hajolnak a csend ágai, Fészket raktam Jézus tenyerében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!